Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγιος Βαλεντίνος: Από τη ζοφερή παγανιστική γιορτή, στα σοκολατάκια και τις καρδούλες.


 «Ω Έρωτα, εσύ που σιωπηλά χαμογελάς, άκουσέ με… Κλείσε με μαζί με τον αγαπημένο μου στον κλοιό- καπνό της δύναμής σου για να γίνουμε, ο ένας για τον άλλο…».  Ω ναι, ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα ποιητικό, υπέρτατο που τόσο τέλεια υμνεί η Ντενίζ Λέβερτοφ. Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο προστάτης των απανταχού ερωτευμένων που σήμερα φορά τα γιορτινά του. Πίσω όμως από τη ρομαντζάδα, τις σοκολατένιες καρδούλες, τα αμετροεπή λόγια αγάπης και αφοσίωσης, τις υποσχέσεις και τα κεριά κρύβεται κάτι μάλλον ζοφερό.

Κι αυτό γιατί η ιστορία της πιο ρομαντικής γιορτής, της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, είναι στην πραγματικότητα σκοτεινή, αιματηρή – και λίγο συγκεχυμένη.

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους με το όνομα Βαλεντίνος. Σύμφωνα με έναν από τους θρύλους, ο Βαλεντίνος ήταν ένας καθολικός ιερέας που έζησε κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ. στην αρχαία Ρώμη.

Εποχή που ο αυτοκράτορας Κλαύδιος II απαγόρευε με διάταγμα τους γάμους καθώς πίστευε ότι οι στρατιώτες του πολεμούσαν καλύτερα ως ελεύθεροι.

Ο Βαλεντίνος, αισθανόμενος την αδικία, αψήφισε τις διαταγές του αυτοκράτορα και συνέχισε να ενώνει με τα ιερά δεσμά του γάμου τα ερωτευμένα ζευγάρια. Όταν η δράση του αποκαλύφθηκε, ο Κλαύδιος διέταξε τη θανάτωσή του στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ.

Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, η ημέρα προέρχεται από τα Lupercalia,  μια από τις παλιότερες παγανιστικές ρωμαϊκές γιορτές στις 15 Φεβρουαρίου, προς τιμήν του Λούπερκου, μιας πρωτόγονης θεότητας που ευλογούσε τη γονιμότητα. Οι άνδρες μετά τις απαραίτητες θυσίες ζώων, χτυπούσαν τις γυναίκες με τα δέρματα των ζώων που μόλις είχαν σφάξει. Στη συνέχεια, οι θερμόαιμοι Ρωμαίοι, διάλεγαν μέσα από ένα κουτί το όνομα του κοριτσιού που επέλεγαν και περνούσαν τη βραδιά μαζί της.

Ο έρωτας κρατά εδώ και αιώνες
Αργότερα, το 496 μΧ., ο Πάπας Γελάσιος Α΄ έκανε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου επίσημη αργία. Μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού το 1969, ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ αποφάσισε να αφαιρέσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το ημερολόγιο των μεγάλων εορτών, επειδή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτόν.

Η παλαιότερη καταγραφή ενός Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα ποίημα που έγραψε ο δούκας της Ορλεάνης, Κάρολος, στη σύζυγό του όταν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου το 1415, στο οποίο αναφέρεται στη σύζυγό του ως «Βαλεντίνος».

Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η’ κήρυξε επίσημα την 14η Φεβρουαρίου ως αργία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με βασιλικό καταστατικό. Ήταν ο μονάρχης που είχε έξι γυναίκες: μία πέθανε, μία επέζησε, δύο χώρισε και δύο αποκεφάλισε.

πηγή: newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,