Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προς "μονομερή" ρύθμιση για την πρώτη κατοικία


Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ως την Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας της με τις τράπεζες, αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας με τους δανειστές, αν και η κυβέρνηση αναφέρει ότι επιδίωξή της είναι  να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου.
Οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.
Πάντως, σύμφωνα με το euro2day, οι Βρυξέλλες ήταν ενήμερες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, με κοινοτικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ξέραμε ότι αργά ή γρήγορα το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κατατίθετο στη Βουλή». Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί από την Αθήνα για την πρόθεση της τελευταίας να καταθέσει το σχέδιο νόμο πριν από τις 25 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το EwG. «Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχίζονται μέχρι και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλιου στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση θα το κατέθετε με τις διαπραγματεύσεις, όμως, να συνεχίζονται καθώς δεν υπάρχει συμφωνία», υποστηρίζει.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι ήδη υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύουσες παραμέτρους του νέου πλαισίου. Ωστόσο, είπαν ότι οι θεσμοί εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Τέμπη: Η ανατριχιαστική κραυγή του Νίκου Πλακιά - «Χρύσα, Θώμη, Αναστασία μου λείπετε, αθάνατες»

  «Ο πόνος μου γίνεται μίσος, οργή και θυμός», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στα   Τέμπη   στην ομιλία του στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας στην Καλαμπάκα Πέρασε κιόλας  ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη , όμως ο πόνος των συγγενών των θυμάτων παραμένει αβάσταχτος. Ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει ούτε την οργή των οικογενειών αυτών των 57 ανθρώπων, που ψάχνουν απαντήσεις για τον χαμό των παιδιών τους, καταγγέλοντας προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών υπεύθυνων της τραγωδίας που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Εχθές,  τελέστηκε μνημόσυνο στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη  αλλά και στην Καλαμπάκα, εκεί όπου η οικογένεια Πλακιά ξεκληρίστηκε καθώς έχασε τα τρία κορίτσια τους, τη Χρύσα, τη Θώμη και την Αναστασία. Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, Νίκος Πλακιάς ράγισε καρδιές με την σπαρακτική κραυγή του  μιλώντας στο μνημόσυνο για τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια αλλά και τα υπόλοιπα θύματα του συγκλονιστικ