Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τριτοκοσμικές εικόνες στο Ελληνικό - Τι καταγγέλλουν οι πρόσφυγες [photos]


«Αόρατοι» καταγγέλλουν ότι αισθάνονται οι Αφγανοί που ζουν στον χώρο των αφίξεων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν χωρίς στοιχειώδεις παροχές, όπως το ζεστό νερό.



 

 Ως κουζίνα λειτουργεί ο χώρος όπου βρίσκονται οι σκηνές και εκεί οι γυναίκες ετοιμάζουν το φαγητό της οικογένειας. Μερίδες από παστίτσιο που οι Αφγανοί αρνήθηκαν να παραλάβουν, καθώς αυτό το φαγητό δεν τους αρέσει.
Χθες περίπου 100 άτομα απείχαν από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας διαρκείας, εάν δεν βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες παραμονής τους στη χώρα μας.
«Είμαστε στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έφεραν κάποια κλιματιστικά και έτσι δεν κρυώνουμε. Αυτό είναι κάτι, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν», λέει στο «Εθνος» ο 18χρονος Μιρβάις Μοχαμεντί, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι ως προς το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. «Αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε ξανά το πρωί της Δευτέρας και αναμένουμε να δούμε εάν θα ενδιαφερθεί κανείς. Αισθανόμαστε σαν να μην υπάρχουμε», προσθέτει.
Μεταξύ άλλων, στο μενού του χθεσινού συσσιτίου, στο οποίο οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διανομή του, περιλαμβάνονταν ατομικές μερίδες παστίτσιου. Αρκετές από αυτές έμειναν μέσα σε πλαστικές σακούλες τις οποίες κανείς δεν πείραξε, αν και πολλοί ήταν νηστικοί. Οπως τόνισαν οι διαμαρτυρόμενοι, τους δίνονται φαγητά, τα οποία απέχουν από τις διατροφικές τους συνήθειες, αν και επανειλημμένως έχουν ζητήσει την αλλαγή τους. Εντούτοις, τα βασικά αιτήματα των Αφγανών του Ελληνικού είναι: αστυνόμευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση μεταφορά σε καλύτερες δομές και σπίτια φιλοξενίας, τα παιδιά τους να πάνε σχολείο και βασικά «να μας φερθούν όπως φέρεται ένας άνθρωπος σε έναν άλλον άνθρωπο».
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν λόγο για υποκινητές των μεταναστών με πολιτικές σκοπιμότητες, «φωτογραφίζοντας» την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)», όπου βρέθηκε χθες στο Ελληνικό και κάποιοι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν σημαία της. Ως προς το συσσίτιο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν ζητήσει την αλλαγή του μενού εδώ και αρκετό καιρό από τους αρμοδίους, τονίζοντας ότι «το να αδειάσει το Ελληνικό είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας».


Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους», με το πέρας της διαμαρτυρίας, μπήκε στο εσωτερικό του άτυπου hotspot και κατέγραψε τριτοκοσμικές εικόνες. Ο πρώτος όροφος του χώρου των αφίξεων είναι γεμάτος από σκηνές, χωρισμένες μεταξύ τους με σεντόνια και πανιά ως μία προσπάθεια οριοθέτησης του προσωπικού χώρου της κάθε οικογένειας. Λίγο πιο κάτω, στην αίθουσα όπου τοποθετήθηκαν ντουσιέρες, ένας άνδρας κρατά στα χέρια του ένα μαχαίρι και σφάζει μια κότα εκεί όπου μερικά λεπτά νωρίτερα μια μάνα έκανε μπάνιο με κρύο νερό το παιδί της.«Πήγαμε στο παζάρι στην Ομόνοια και πήραμε μια κότα», μας λέει ο 17χρονος Σαμπίρ, οδηγώντας μας με χαρά στο «σπίτι» όπου ζει με την οικογένειά του. Οι γυναίκες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του δείπνου. Η Τζεμιλέ ανοίγει φύλλο και η Ραχίμι μας κερνά φιογκάκια ζύμης. Οι υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας έχουν αναλάβει άλλες εργασίες: να πλύνουν τα πιάτα και τα ποτήρια στους νιπτήρες των γυναικείων WC και να απλώσουν τα ρούχα σε σχοινιά πάνω από τις σκηνές τους. Τα τελευταία λόγια του Σαμπίρ είναι ενδεικτικά της ψυχολογίας του: «Οπως είδατε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουμε ότι ζούμε ως άνθρωποι και όχι σαν ζώα»...
Ευλαμπία Ρέβη
Φωτογραφίες Παναγιώτης Σαρρής
 http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/tritokosmikes_eikones_sto_elliniko-64930277/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,