Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόση ωμότητα χωράει μέσα σε έναν νόμο;

 

 

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει νομοσχέδιο που πρόσφατα υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ουσιαστικά αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία και ρίχνει στα μαλακά τούς δράστες
Χαστούκια, μπουνιές, κλοτσιές και βία, εφόσον δεν προκαλούν «σοβαρές» βλάβες, δεν αποτελούν δα και κακοποίηση συζύγων και παιδιών, εξ ου και δεν συνιστούν ιδιαίτερα κολάσιμες πρακτικές ούτε επισείουν σημαντικές ποινές.
Αυτό μοιάζει να είναι το μήνυμα που στέλνει ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας στην πράξη.
Ενα μήνυμα δραματικά λαθεμένο σε μια χώρα όπου κάθε 40 λεπτά μία γυναίκα πεθαίνει ως θύμα οικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2010), κάθε χρόνο 14.000 γυναίκες στη Ρωσία χάνουν τη ζωή τους από επιθέσεις συζύγων και άλλων αντρών συγγενών τους.
Ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το ξυλοκόπημα συζύγων και παιδιών που έχει συνέπεια «μόνο» μώλωπες ή αιμορραγία και δεν καταλήγει σε σπάσιμο οστών αποτελεί ένα απλό πταίσμα για το οποίο ο δράστης μπορεί να καταδικαστεί σε 15, το πολύ, ημέρες φυλακή ή σε κάποιο πρόστιμο, αντί για έως δύο χρόνια φυλάκιση που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία.
«Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 49.579 εγκλήματα σχετικά με ενδοοικογενειακή βία έγιναν στη Ρωσία το 2015, με θύματα στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες», γράφει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Νατάλια Τουμάσκοβα, σε άρθρο της στον Guardian.
«Κι αντί οι νομοθέτες να δουν πώς θα τις προστατέψουν, ευνοούν την ατιμωρησία των δραστών. Ετσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης στο σπίτι και τα κακοποιημένα παιδιά θα μεγαλώνουν για να γίνουν είτε θύματα είτε δράστες».
Οι υπέρμαχοι του νέου νόμου υποστηρίζουν πως έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό έτσι ώστε οι βίαιες πράξεις που γίνονται από συγγενείς να μην τιμωρούνται πιο αυστηρά από ό,τι αν οι δράστες ήταν άγνωστοι.
Αυτό ήταν το επιχείρημα της Ολγα Μπαταλίνα, από τους εισηγητές του νομοσχεδίου: «Το θέμα δεν είναι αν είναι σωστό ή όχι να δέρνεις. Δεν είναι σωστό. Το θέμα είναι πώς τιμωρείς αυτούς που δέρνουν και για τι ακριβώς τους τιμωρείς».
Στη νέα Ρωσία του Πούτιν ο εθνικισμός εκλαμβάνεται ως πατριωτισμός και η πολιτική συνάδει με τη θρησκεία αγκαλιάζοντας τις πιο συντηρητικές κοινωνικές παραδόσεις, όπως τα περί της οικογένειας ως μιας ιερής οντότητας που είναι υπεράνω κρατικών παρεμβάσεων και υποκείμενη στον νόμο του Θεού (και στην πράξη στην εξουσία του συζύγου).
Δεν είναι τυχαίο που παρεμβαίνοντας στην πολεμική διαμάχη ο Ντμίτρι Σμιρνόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων και Προστασίας της Μητρότητας και των Παιδιών του Ρωσικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου, δήλωσε πως όσοι κάνουν εκστρατείες κατά της ενδοοικογενειακής βίας προβαίνουν σε «αντι-οικογενειακή προπαγάνδα» και αποτελούν απειλή για την κοινωνία.
Και πρόσθεσε πως η ιδέα ότι το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει στις οικογενειακές υποθέσεις είναι μία ακόμη επιβολή της Δύσης στη Ρωσία.
Αυτές οι θέσεις δυστυχώς βρίσκουν απήχηση σε σημαντική μερίδα των πολιτών, σε μια χώρα όπου οι αντιλήψεις για τη βία κατά των γυναικών φαντάζουν συχνά βγαλμένες από τον Μεσαίωνα και εκφράζονται ανοιχτά και ανενδοίαστα.

http://www.efsyn.gr/arthro/posi-omotita-horaei-mesa-se-enan-nomo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,