Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιολόγηση: Νέος στόχος, το Eurogroup του Φεβρουαρίου


Μέχρι στιγμής, διίστανται οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το τι θα πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αφού πλέον είναι σαφές ότι στο Eurogroup της Πέμπτης το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο, ο νέος, ιδιαίτερα φιλόδοξος και θετικός στόχος για πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που θα εξασφάλιζε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αναχώρησαν οι επικεφαλής της τρόικας από την Ελλάδα, έχει ουσιαστικά προκύψει ελάχιστη έως μηδαμινή πρόοδος. Σκοπός είναι την Πέμπτη, στο περιθώριο του Eurogroup, να βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών και να αποφασίσουν υπό ποιους όρους και συνθήκες θα επέστρεφαν στην Αθήνα, με σκοπό να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση.

Μέχρι τώρα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμφωνούν στο τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι, για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει άμεσα μέτρα που θα κάνουν, κατά την άποψη του ΔΝΤ, το πρόγραμμα αποτελεσματικό. Αυτά δεν είναι άλλα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι άλλα μέτρα δεν χρειάζονται, καθώς η Ελλάδα θα είναι εντός στόχων με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Ετσι στο περιθώριο του Eurogroup αναμένεται να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στους δύο θεσμούς και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν με κοινά αιτήματα.

Μετά τη σειρά δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που έγινε ξεκάθαρο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του είναι πολύ δυσάρεστες. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν θα συμβούλευε (τους Ελληνες) να δοκιμάσουν να πάρουν το “πράσινο φως”» από τη γερμανική Βουλή για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη και πως δεν θα είναι σίγουρη η έγκριση επόμενου προγράμματος για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Συγχρόνως, η αποστολή της επιστολής του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στην οποία, όπως υπογράμμιζε Ελληνας αξιωματούχος, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δεν φαίνεται να αλλάζει το τοπίο των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως αναφέρεται παραπάνω, η εμπλοκή πρέπει να ξεπεραστεί από τους επικεφαλής των θεσμών. Αυτό που αναμένεται από τους Ελληνες είναι «προθυμία να προσπαθήσουν περισσότερο έτσι ώστε να κάνουν δυνατή την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα». Αν δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι φόβοι τους για μεγάλη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης (ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι) μπορεί να βγουν αληθινοί, δεδομένου των εκλογικών διαδικασιών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που οι θεσμοί αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup πίεζαν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τη λήξη του 2016, ώστε να αποφευχθεί η ανάμειξη του ελληνικού προγράμματος με τις εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο.
Έντυπη
 
 http://www.kathimerini.gr/893012/article/epikairothta/politikh/a3iologhsh-neos-stoxos-to-eurogroup-toy-fevroyarioy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,