Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κυβέρνηση. H αξιολόγηση και οι πρόωρες εκλογές

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος που είναι αμείλικτος για την κυβέρνηση. Η κλεψύδρα αδειάζει σιγά-σιγά και η διορία των τριών ημερών που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που θεωρείται και φίλος της ελληνικής κυβέρνησης, για να κλείσουν τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, προκαλούν αρρυθμίες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται στην Κούβα, απ’ όπου επιστρέφει το πρωί της Πέμπτης για να πάει αμέσως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αξιολόγηση είναι στον αέρα και όπως φαίνεται η ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου…χάνεται!
Η κυβέρνηση, όμηρος των δικών της επιλογών βλέπει, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει, ότι δεν θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και η επόμενη ημερομηνία, εάν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, είναι η 19η Δεκεμβρίου, οπότε ίσως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, διεξαχθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η χώρα κινδυνεύει με πρόσκρουση με τις συνέπειες που επιφέρει η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην παρούσα φάση, ενώ και τα μηνύματα που φθάνουν από τον κύκλο των πιστωτών είναι ότι δεν υπάρχει βιασύνη για ολοκλήρωση των συζητήσεων στην παρούσα φάση, αλλά μια μετάθεση των όποιων αποφάσεων πιθανότατα για τον προσεχή Ιανουάριο.
Η κυβέρνηση προσδοκά και επιμένει για μια πολιτική συμφωνία, ξορκίζοντας το 4ο μνημόνιο, ενώ η Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι αυτό έρχεται από τα λάθη της κυβέρνησης και γι’ αυτό επιμένει να θέτει το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Spiegel: To Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Τσίπρα
Παρά το τελεσίγραφο του Μοσκοβισί, στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν και δεν το παραδέχονται δημόσια, να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο έως την προσεχή Δευτέρα.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δείχνει προς την πλευρά του Δ.Ν.Τ. το οποίο εγκαλούν για παράλογες απαιτήσεις και η ίδια και πάλι οχυρώνεται πίσω από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», θέτοντας το εργασιακό ως το…«Άγιο Δισκοπότηρο», το οποίο θέλει να προστατεύσει πάση θυσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η ίδια ετοιμάζεται να δεχθεί και άλλες υποχωρήσεις, στα πλαίσια της πολιτικής συμφωνίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά ουδείς δύναται να εκτιμήσει με ασφάλεια κατά πόσο αυτό μπορεί αυτή να κλείσει, παρά και τις θετικές αναφορές του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ο λεγόμενος οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
α) ολοκλήρωση αξιολόγησης
β) δημοσιοποίηση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
γ) έναρξη συζητήσεων για μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και
δ) ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση που βλέπει ότι υπάρχει συζήτηση, πίσω από την…πλάτη της μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την παραμονή του ταμείου στο πρόγραμμα (το Μέγαρο Μαξίμου το ήθελε ως παρατηρητή και όχι με ενεργή συμμετοχή), είναι τα πρόσθετα μέτρα όχι ως το 2018, αλλά αυτά που φθάνουν έως το 2020.
Σε αυτό το σκηνικό οι πρόωρες εκλογές είναι στο τραπέζι με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι πιστωτές δεν θέλουν να γίνει η Ελλάδα μια ακόμα χώρα με αναταράξεις σε μια περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων που πιθανότατα θα αναδείξουν ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό χάρτη στην Ε.Ε.
Σε αυτό το κλίμα η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι η κυβέρνηση, θέλοντας να περιορίσει τις πολιτικές και εκλογικές απώλειες θα προσφύγει σε εκλογές και θεωρούν «γελοίο» το επιχείρημα των κυβερνώντων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα συμφωνήσει χωρίς αντιστάσεις με τους πιστωτές και φέρνει 4ο μνημόνιο».
«Η κυβέρνηση με τα δικά της λάθη, τις δικές της παραλείψεις και αστοχίες, αλλά και τις ιδεοληψίες της, φέρνει το 4ο μνημόνιο που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία» μεταδίδουν από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη και σημειώνουν ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα.
thetoc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,