Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα - βήμα η διαδικασία για την αίτηση – Ποιοι δικαιούνται 1.600 ευρώ

 


Μέχρι και τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν «ενεργές» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λοιπόν δεν έχουν παρά να σπεύσουν. Και εαν ο καιρός ακόμα είναι καλός και δεν είναι για καλοριφέρ δεν σημαίνει ότι θα κυλήσει έτσι όλος ο χειμώνας. 

Το ποσό για το εν λόγω επίδομα μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ, καθώς θα δοθεί διπλάσιο ποσό σε όσους αποφασίσουν να απαρνηθούν φυσικό αέριο ή ρεύμα για τη θέρμανσή τους – να ακολουθήσουν δηλαδή αντίστροφη πορεία σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.

Τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (εισοδηματικά και περιουσιακά) και εκτιμάται ότι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία είναι 500 εκατ.

Με βάση την απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται:
Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου

Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (επειδή –θεωρητικά- οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)

Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.

 Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Το επίδομα μπορούν να ζητήσουν οι υπόχρεοι της δήλωσης, αλλά όχι όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», ούτε τα εξαρτώμενα μέλη στην φορολογική (π.χ. παιδιά κλπ) καθώς και όσοι «πιάνονται» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν δύο και πλέον ΙΧ.

Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία όπου διαμένουν –ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,