Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Οι αντιδράσεις και τα επιδόματα που αυξάνονται


Λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και την Τρίτη να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).
Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού - η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα - ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.
Επίσης, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής που αφορουν στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων.
Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της α' κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ η Ν.Δ. κάνει λόγο για «μία απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών».
«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου  μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».
ΚΙΝΑΛ: υποσχέθηκε κατώτατο 751 ευρώ, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ
Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ».
Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος έχει ψηφίσει».
«Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση» προσθέτει.
ΚΚΕ: Μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου, αφού διατηρείται ο νόμος της αύξησης ή μείωσης του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.
Παράλληλα τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μόλις αναλάβει κυβέρνηση, κάτι που όχι μόνο δεν έκανε, αλλά καταψήφισε και τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει το ΚΚΕ στην Βουλή.
Το Ποτάμι: Μοναδική έγνοια του κ.Τσίπρα η εκλογική πελατεία
O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει). Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της.
Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά.
Ένωση Κεντρώων: «Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων»
«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει» αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.
ΟΙ αντιδράσεις Εργοδοτών και ΓΣΕΕ 
Θετική αλλά με… αστερίσκους έκριναν οι επιχειρηματίες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, βάσει των οποίων ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 650 ευρώ.
Όπως τονίζουν η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από άλλα μέτρα που θα ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις.
Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Κατώτατος μισθός που θα συνδέεται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
“Αναμφίβολα, πρόκειται για μία θετική απόφαση, που θα συμβάλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης, ενώ οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν αυτόματα σε 24 επιδόματα. Επομένως, από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν σημαντικά, όχι μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και άνεργοι, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. Επιπλέον, χαιρετίζουμε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 25 ετών, καθώς ήταν μία μεγάλη αδικία και ανισότητα για νέους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Θα ήθελα να επισημάνω πως, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά, μέχρι σήμερα, το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υγιείς επιχειρήσεις και οι συνεπείς εργοδότες, έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα για σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, με ορίζοντα τα 751 ευρώ σε βάθος τριετίας, 2019-2022, με παράδειγμα το “πορτογαλικό” μοντέλο ως το πιο ενδεδειγμένο.
Ας μην ξεχνάμε ότι, ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, αφορά μόνο το 8% των μισθωτών, όμως η γενναιόδωρη αύξηση του 11%, από 1/2/19 θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αναφορικά, τέλος, με τη σχέση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους επιμένουμε σε μια μεταβολή υπέρ του καθαρού μισθού, ως ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα για την πραγματική οικονομία και σταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής“.
ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα ελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις
Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο κύκλο ανόδου, είχε ωστόσο επισημάνει, όπως προσθέτει, ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
“Στο πλαίσιο αυτό”, αναφέρει στη συνέχεια η ΓΣΕΒΕΕ, “η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δυο κύριες κατευθύνσεις: τη διεύρυνση του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς έτσι ώστε το διαθέσιμο εισόδημα τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016.
Για την ΓΣΕΒΕΕ η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται από μια επιπλέον διεύρυνση της «φορολογικής σφήνας» η οποία στην χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της επαναφοράς της αποφασιστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Σημειώνουμε ότι ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (ν.4172/2013) με τον οποίο ουσιαστικά αντικαταστάθηκε ο κοινωνικός διάλογος θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμος υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούσε εργαλείο των κοινωνικών εταίρων και όχι των κυβερνήσεων.
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών που υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα περίπου 1 εκατ. μη μισθωτοί θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές το επόμενο διάστημα”.
ΓΣΕΕ: Ο μισθός πρέπει να αυξηθεί στα 751 χωρίς διακρίσεις
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τονίζει πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».
Ακόμη η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι θεωρεί «επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση», θέτει όμως «για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα».
Τα έξι ερωτήματα που απευθύνει η ΓΣΕΕ είναι τα εξής :
– Είναι πραγματική η αύξηση;
– Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων
– Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018; –
– Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων;
– Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών;
– Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους;».
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα».
«Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα επιδόματα

Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:
 1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,
 2. επίσχεσης εργασίας,
 3. μακροχρόνια ανέργων,
 4. ειδικό εποχικό,
 5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
 6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
 7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
 8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,
 9. διαθεσιμότητας,
 10. παροχή προστασίας της μητρότητας, 
11. μαθητείας,
 12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
 13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
 14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
 15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
 16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
 17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
 18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
 19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
 20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
 21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
 22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
 23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
 24. προγράμματα απασχόλησης.



Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Τέμπη: Η ανατριχιαστική κραυγή του Νίκου Πλακιά - «Χρύσα, Θώμη, Αναστασία μου λείπετε, αθάνατες»

  «Ο πόνος μου γίνεται μίσος, οργή και θυμός», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στα   Τέμπη   στην ομιλία του στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας στην Καλαμπάκα Πέρασε κιόλας  ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη , όμως ο πόνος των συγγενών των θυμάτων παραμένει αβάσταχτος. Ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει ούτε την οργή των οικογενειών αυτών των 57 ανθρώπων, που ψάχνουν απαντήσεις για τον χαμό των παιδιών τους, καταγγέλοντας προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών υπεύθυνων της τραγωδίας που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Εχθές,  τελέστηκε μνημόσυνο στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη  αλλά και στην Καλαμπάκα, εκεί όπου η οικογένεια Πλακιά ξεκληρίστηκε καθώς έχασε τα τρία κορίτσια τους, τη Χρύσα, τη Θώμη και την Αναστασία. Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, Νίκος Πλακιάς ράγισε καρδιές με την σπαρακτική κραυγή του  μιλώντας στο μνημόσυνο για τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια αλλά και τα υπόλοιπα θύματα του συγκλονιστικ