Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλαγή ατζέντας από τον Τσίπρα με Συνταγματική Αναθεώρηση


Μετά τη σφοδρή σύγκρουση Καμμένου - Κοτζιά και την παραίτηση του τελευταίου, το Μαξίμου αναζητά τρόπους να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, η οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφεια το κυβερνών κόμμα. 
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 23/10, στις 18.00, με θέμα συζήτησης τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος είναι μέσα στο Νοέμβριο να κατατεθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θα απασχολήσει για αρκετό διάστημα τον πολιτικό διάλογο προκειμένου να υποβαθμιστούν τα ζητήματα των διαφωνιών με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. 
Πρακτικά, η πρόταση θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα λειτουργήσει και θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση για κάποιους μήνες. 
Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ ένα μήνα αργότερα θα ακολουθήσει η δεύτερη ψηφοφορία. 
Πολιτικά, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί όλη αυτή η διαδικασία χωρίς να δημιουργηθούν νέα μέτωπα που ενδέχεται να διχάσουν την κοινή γνώμη. 
Μείζον ζήτημα αναμένεται να αποτελέσουν οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.  
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για εξορθολογισμό των σχέσεων που θα διασφαλίζει ουδετερότητα του κράτους έναντι της Εκκλησίας. 
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το θέμα της εκλογής του από το λαό, αφού πρόσφατα ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα δυαρχίας μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού. 
Να σημειώσουμε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πριν απο μερικούς μήνες είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννηματά, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν επιστολές επί του ζητήματος. 
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει από τη ΔΕΘ πως «σκοπεύει με την Συνταγματική Αναθεώρηση να επιτευχθεί η διεύρυνση της Δημοκρατίας, η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, καθώς και η κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες», ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλος στόχος του είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση να συμβάλει ουσιαστικά στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,