Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταστροφές σε ελληνικούς ναούς και μνημεία στα Σκόπια


Οργή προκαλούν οι καταγγελίες της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος - Αυστραλίας για βεβήλωση μνημείων του ελληνικού πολιτισμού και καταπίεση των μελών της ελληνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, την ώρα μάλιστα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Καταστροφές μνημείων και εκκλησιών στα Σκόπια
Μεγάλες είναι και οι καταστροφές σε μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στη γειτονική χώρα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Μ. Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός Σλαβολόγος και  δημοσιογράφος ο ίδιος, για τις ανάγκες τους βιβλίου του «Φάκελος Μακεδονία – Υπόδουλοι Έλληνες των Σκοπίων» κατέγραψε εικόνες από παρατημένα αγάλματα μέσα σε χωράφια, αποθηκευμένα αγάλματα με ελληνικές επιγραφές στις αποθήκες των μουσείων της ΠΓΔΜ και βεβηλώσεις σε ελληνικές εκκλησίες.
«Αν πάτε στην Αχρίδα οι εικόνες στις ελληνικές εκκλησίες είναι όλες ξυσμένες, όλες οι τοιχογραφίες είναι κατεβασμένες, εκτός από μερικές, όπως του Κύριλλου και του Μεθόδιου, και υπάρχουν μεγάλες καταστροφές», σημειώνει ο κ. Χρυσανθόπουλος.
"Δεν μπορούν να πουν καν ότι είναι Έλληνες"
«Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπουν στις απογραφές του πληθυσμού να αναγράφονται στους καταλόγους τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ως Έλληνες. Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν ελληνικά, ούτε και να πουν ότι είναι Έλληνες, πόσο μάλλον Μακεδόνες Έλληνες», είπε στο star.gr, ο κ. Χρυσανθόπουλος.
Όπως σημειώνει, η ελληνική κοινότητα της ΠΓΔΜ αριθμεί λίγο παραπάνω από 100.000 άτομα και σίγουρα όχι πάνω από 200.000. Πρόκειται κυρίως για Βλάχους, Σαρακατσάνους και κάποιους Σλαβόφωνους, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί από τη γειτονική χώρα και κάποιοι άλλοι επιμένουν να λένε ότι είναι Έλληνες.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ελληνικών οικογενειών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό τους επίθετο, αλλά μόνο το Σλάβικο, ενώ όπως είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος στη γειτονική χώρα δεν λειτουργούν ελληνικά σχολεία και δεν υπάρχουν ελληνικοί ορθόδοξοι ναοί.
«Οι Έλληνες που μένουν στην ΠΓΔΜ δεν τολμούν να πουν ότι είναι Έλληνες. Πρέπει να καταγραφούν ως Μακεδόνες ή ως άλλοι», λέει.
Τέλος, επανέλαβε ότι τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με την οποία ζητούν να βρεθεί λύση στο σκοπιανό, η οποία θα συνδέεται με την ιστορική αλήθεια.

Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,