Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aποστάσεις Μαξίμου από Μπαλαούρα - Mάρδα - Κλειστά τα σύνορα Σκοπίων ως 31/12

Αποστάσεις από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα πήραν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι «δεν έχω πρόβλημα με το όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια».

Όπως έλεγαν οι πηγές αυτές μετά την πρωινή σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας - σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων - είναι σαφής, γνωστή και εκπεφρασμένη.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν, επίσης, ότι η δήλωση Μπαλαούρα είναι «εκτός γραμμής» και στο ερώτημα αν προκαλεί προβλήματα με τον κυβερνητικό εταίρο απαντούσαν πως «όχι, μόνο στον εαυτό του δημιουργεί πρόβλημα».

Αποστάσεις κράτησαν κυβερνητικοί κύκλοι και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα λέγοντας ότι όσα είπε για τους επενδυτές-πρόσφυγες είναι προσωπική του άποψη και δεν αποτελεί ζήτημα κεντρικής πολιτικής.

Παρέπεμπαν, μάλιστα στην κατεύθυνση των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στους δύο υπουργούς αλλά και σε όσα άλλα στελέχη κάνουν παρόμοιες «προβληματικές» δηλώσεις ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλους ώστε αφενός να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις και αφετέρουν να μην πλήττεται η συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το προσφυγικό αυτό που τονίστηκε στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση δημιουργία 30.000 θέσεων σε όλη την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και να αδειάσει η Ειδομένη και ο Πειραιάς.

Προϊδέαζαν, δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη καμπάνια πειθούς στην Ειδομένη προκειμένου, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, να αντικρουστούν οργανωμένες προσπάθειες επιτήδειων.
Κλειστά τα συνορα των Σκοπίων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα την παράταση του μέτρου της κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μπαλαούρα για το όνομα Μακεδονία.


Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ απαραίτητη
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Κατά της παράτασης του μέτρου κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Βουλγαράκης για τις δηλώσεις Μπαλαούρα στο Twitter
Tζιτζικώστας: Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τις εμπρηστικές δηλώσεις Μπαλαούρα
protothema

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,