Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως το παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Πως το παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;


Συγκριτικά με τα υπόλοιπα λίπη, το παρθένο ελαιόλαδο έχει καλύτερες επιδράσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος καθώς και στην LDL («κακή») χοληστερόλη, μετά τα γεύματα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Diabetes.

Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σαπιένζα στη Ρώμη, με επικεφαλής τον Δρ Φρανσεσκο Βιολι, μελέτησε τις επιδράσεις της προσθήκης επιπλέον ποσότητας παρθένου ελαιολάδου στην κλασσική μεσογειακή διατροφή.

Συγκεκριμένα, σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις, οι ερευνητές ζήτησαν από 25 υγιή άτομα να φάνε ένα κλασσικό μεσογειακό γεύμα. Στο ένα γεύμα προσέθεσαν 10 γραμμάρια παρθένου ελαιολάδου και στο άλλο 10 γραμμάρια αραβοσιτέλαιου.

Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν πριν και δύο ώρες μετά τα γεύματα, έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου αυξήθηκαν μετά το φαγητό σε όλους τους συμμετέχοντες, πράγμα αναμενόμενο. Όμως, το σάκχαρο αυξήθηκε λιγότερο όταν οι εθελοντές είχαν φάει το γεύμα με το ελαιόλαδο.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι τη σχέση μεταξύ του παρθένου ελαιολάδου και των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια» εξηγεί ο Δρ Βιολι.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί μετά την κατανάλωση του γεύματος με το ελαιόλαδο παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να συντελέσει σε αθηροσκλήρωση, θρόμβωση και τελικά έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
 
 http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1500020347

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,