Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελαιόλαδο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών στο ράφι - Γιατί δεν πούλησαν οι παραγωγοί της Λακωνίας.

 


Ελαιόλαδο: Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στο ράφι - Μικρή μείωση στις τιμές παραγωγού - Την αισιοδοξία του για την επόμενη σεζόν σε ότι αφορά τις ποσότητες εξέφρασε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης - Τι είπε για το προϊόν που παραμένει στις αποθήκες 

Για την υψηλή τιμή του ελαιόλαδου που εξακολουθεί να παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ μιλούν στο Newsbomb.gr εκπρόσωποι του κλάδου από αρκετές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι αύξηση κατά 67% στην Ελλάδα και κατά 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε στην τιμή του ελαιολάδου τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη (27/2) η Eurostat.

Εν τω μεταξύ σε αναμονή για βελτίωση των τιμών του ελαιόλαδου βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στην Λακωνία, καθώς οι πωλήσεις παραμένουν σε επίπεδα που δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες τους.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο στην περιοχή της Λακωνίας μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «οι καλλιεργητικές συνθήκες εξελίσσονται πολύ καλά μέχρι τώρα αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Στο ράφι δεν έχω εικόνα τι γίνεται ωστόσο αυτό που θα πρέπει να πω ότι πολλοί παραγωγοί στην περιοχή μου έχουν αρκετό ελαιόλαδο στις αποθήκες αφού προτίμησαν να μην πουλήσουν με τιμή 9,40 και τώρα έχει σημειώσει μείωση στα 9 ευρώ το κιλό περίπου».

Στοιχεία της Eurostat

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του ελαιολάδου στην ΕΕ ήταν κατά 50% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2023.

Ελαιόλαδο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών στο ράφι - Γιατί δεν πούλησαν οι παραγωγοί της Λακωνίας - 1© Παρέχεται από: Newsbomb.gr

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Ελαιόλαδο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών στο ράφι - Γιατί δεν πούλησαν οι παραγωγοί της Λακωνίας - 2© Παρέχεται από: Newsbomb.gr

Ισπανία: Συμμορίες κλέβουν σωρηδόν ελαιόλαδο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το ελαιόλαδο αποτελεί πλέον το νούμερο ένα προϊόν που κλέβουν στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Η παράνομη αυτή πρακτική εντάθηκε καθώς οι τιμές αυξάνονται καθημερινά ως απόρροια της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή μετά από τη ξηρασία στο νότο πέρυσι που έπληξε τη συγκομιδή της ελιάς.

Οι συμμορίες κλέβουν το ελαιόλαδο, για να το μεταπωλήσουν στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Ρούμπεν Ναβάρο, επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Tu Super, που λειτουργεί 30 καταστήματα στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας.

«Το ελαιόλαδο έχει γίνει ιδανικό προϊόν για να το κλέψουν», είπε.

Είναι το δεύτερο πιο... κλεμμένο προϊόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, ακριβώς πίσω από τα οινοπνευματώδη ποτά. Το ζαμπόν Iberico ήταν στην τρίτη θέση στη λίστα κλοπών της έρευνας.

Ένα λίτρο έξτρα παρθένου λαδιού υψηλής ποιότητας που κόστιζε λιγότερο από 5 € (4 £) πριν από τέσσερα χρόνια, φτάνει τώρα στα 14 € (£12), σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου και οι οικογένειες το αγοράζουν συνήθως χύμα για μαγείρεμα.

Τα σούπερ μάρκετ αλυσοδένουν μεγάλα μπουκάλια ελαιολάδου των πέντε λίτρων και τα κλειδώνουν με λουκέτο στα ράφια για να αποτρέψουν την κλοπή.

Σε ορισμένα καταστήματα, τα μπουκάλια ενός λίτρου είναι εφοδιασμένα με ετικέτες ασφαλείας που πρέπει να αφαιρεθούν από το προσωπικό.

Ωστόσο ο Jose Izquierdo, επικεφαλής πωλήσεων για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eroski, είπε ότι οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν μαγνητικές συσκευές για να σπάσουν τις ετικέτες.

Το ελαιόλαδο είναι πλέον προϊόν που κλέβουν περισσότερο στα σούπερ μάρκετ στην Αραγονία, την Ανδαλουσία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Μαδρίτη, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Εξτρεμαδούρα, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας STC, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα των καταστημάτων.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της STC, Αλεχάντρο Αλέγκρε, είπε ότι ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις ένα βασικό τρόφιμο τόσο ψηλά στη λίστα κλοπών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Τέμπη: Η ανατριχιαστική κραυγή του Νίκου Πλακιά - «Χρύσα, Θώμη, Αναστασία μου λείπετε, αθάνατες»

  «Ο πόνος μου γίνεται μίσος, οργή και θυμός», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στα   Τέμπη   στην ομιλία του στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας στην Καλαμπάκα Πέρασε κιόλας  ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη , όμως ο πόνος των συγγενών των θυμάτων παραμένει αβάσταχτος. Ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει ούτε την οργή των οικογενειών αυτών των 57 ανθρώπων, που ψάχνουν απαντήσεις για τον χαμό των παιδιών τους, καταγγέλοντας προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών υπεύθυνων της τραγωδίας που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Εχθές,  τελέστηκε μνημόσυνο στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη  αλλά και στην Καλαμπάκα, εκεί όπου η οικογένεια Πλακιά ξεκληρίστηκε καθώς έχασε τα τρία κορίτσια τους, τη Χρύσα, τη Θώμη και την Αναστασία. Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, Νίκος Πλακιάς ράγισε καρδιές με την σπαρακτική κραυγή του  μιλώντας στο μνημόσυνο για τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια αλλά και τα υπόλοιπα θύματα του συγκλονιστικ