Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλήρης στήριξη Μπάιντεν σε Ελλάδα και Μητσοτάκη: Αν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο


 Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω. Με αυτή τη φράση-κλειδί, που υποδηλώνει όχι μόνο το άριστο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κρίσιμη για την Αθήνα, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «επιστροφή» της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σφράγισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διάρκειας μισής ώρας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης. 

Με δεδομένο ότι η επικοινωνία των κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναμενόμενα επεκτάθηκε στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε πως η δεδηλωμένη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ να ηγηθεί της Δύσης στα ζητήματα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου «δένει» με τις αρχές του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Ομως, στη συζήτηση κυριάρχησε το σήμερα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίζεται απόλυτα ρεαλιστής αναφορικά με την στάση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για το Κυπριακό, με τον κ. Μπάιντεν να δηλώνει κάθετος στη διαφωνία του με «λύση δύο κρατών», αναφέροντας πως η Ουάσιγκτον θα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποτροπής της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, που συμβάλει στην ειρήνη και στην ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, ενώ υπογραμμίστηκε τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο παράγων «Κίνα»
Σε σχέση με την ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα, μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στον παράγοντα «Κίνα», ενώ δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί. Τέλος, ο κ. Μπάιντεν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «πότε θα έλθεις στην Ουάσιγκτον». «Οποτε με καλέσεις», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, με την προοπτική η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός του 2021 να είναι ρεαλιστική, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. 
Επί της ουσίας, το τηλεφώνημα της Πέμπτης, διαμορφώνει μια σταθερά ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και την ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά την ηχηρή απουσία της περιόδου Τραμπ. Εξέλιξη σημαντική, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις, ή ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως έπραξε επί πολλούς μήνες τον περασμένο χρόνο με αιχμή του δόρατος το «Ορούτς Ρέις». Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η προοπτική της οικοδόμησης μιας πιο «προσωπικής» σχέσης του κ. Μπάιντεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Εξάλλου, την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είδαμε την προηγούμενη τετραετία, με τους διαύλους επικοινωνίας που είχαν διαμορφώσει οι κ. Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης άφησε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τη χώρα και όχι μόνο λόγω της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπάιντεν, που απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ. Οπως αναφέρουν, η άφιξη στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του πρίγκιπα Καρόλου, του Ρώσου πρωθυπουργού Μ. Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί και οι εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη «φώτισαν» μια σύγχρονη Ελλάδα που είναι έτοιμη μετά το τέλος της πανδημίας να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Προσθέτουν, δε, ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της περασμένης δεκαετίας, όταν είχε αναδειχθεί στο «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, λόγω του τεράστιου χρέους και των μεγάλων ελλειμμάτων που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, σημειώνουν πως στο συγκεκριμένο πεδίο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε εξαρχής μια εξωστρεφή πολιτική συνδυασμένη με μεταρρυθμίσεις που έπεισαν τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα ακολουθεί πλέον μια διαφορετική πορεία.

kathimerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,