Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Κουρεμένα" έως 22,3% τα εφάπαξ - Ποιοι χάνουν τα περισσότερα


Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, που κυμαίνονται από 18,5% ως 22,3%, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ για τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με το νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2014 και μετά.
Οι περικοπές είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.
Από τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος από τότε που εφαρμόζεται ο νέος μαθηματικός τύπος φαίνεται καθαρά ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρε εφάπαξ 40.275 ευρώ, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και αφού είχαν επιβληθεί οι περικοπές των Μνημονίων του 2010 και του 2012.
Ο ίδιος υπάλληλος (Π.Ε. κατηγορίας) που συνταξιοδοτήθηκε όμως με 35ετία το 2016, πληρώθηκε με εφάπαξ μέσα στο 2018, με ποσό 32.628 ευρώ, δηλαδή με μια διαφορά τριών ετών στη συνταξιοδότηση (2013-2016), έχασε 7.647 ευρώ από το εφάπαξ και το πήρε με νέο κούρεμα 19% λόγω… Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, τα οποία εξασφάλισε ο «Ε.Τ.», υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ.Ε. κατηγορία) που συνταξιοδοτήθηκε με 25 έτη ως τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρε εφάπαξ 18.850 ευρώ, με τις περικοπές που είχαν επιβληθεί ως τότε από τα Μνημόνια των ετών 2010 και 2012.
Ο ίδιος υπάλληλος, με τα ίδια έτη, που έκανε αίτηση για σύνταξη το 2016, παίρνει εφάπαξ με νέα μείωση που το κατεβάζει στις 14.654 ευρώ. Σε μια τριετία έχασε 4.196 ευρώ και το κούρεμα στο εφάπαξ φτάνει στο 22,3%.
Συνέχεια…
Στην πράξη, πέραν των μειώσεων ως 38% που επιβλήθηκαν στα εφάπαξ λόγω των παλιών Μνημονίων (2010-2012), αποκαλύπτεται ότι με το τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με το νόμο Κατρούγκαλου, ήρθαν και νέες μειώσεις που μέχρι σήμερα έχουν φάει ως και 22,3% από το εφάπαξ του Δημοσίου, και άλλων Ταμείων γιατί ο νόμος περί άτοκης επιστροφής εισφορών εφαρμόζεται καθολικά σε όλα τα Ταμεία που δίνουν εφάπαξ και εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, ως τομείς του ΕΤΕΑΕΠ
Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά τα απτά αποτελέσματα που προκαλεί στην εφαρμογή του ο νόμος Κατρούγκαλου στα εφάπαξ είναι ότι όσο αργότερα βγαίνει κάποιος στη σύνταξη τόσο λιγότερο εφάπαξ θα πάρει! Απόδειξη ότι οι μειώσεις γίνονται όχι ανά έτος αλλά και με το μήνα.
Αποκλίσεις
Στον πίνακα που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» έχουν καταγραφεί πληρωμές εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2018, οι οποίοι αποχώρησαν με ένα μήνα διαφορά. Για τις ίδιες κατηγορίες υπαλλήλων (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) και με τα ίδια έτη ασφάλισης για τη σύνταξη (35, 30, 25) παρατηρείται ότι παίρνουν διαφορετικό εφάπαξ ακόμη και με ένα μήνα διαφορά στην αίτηση συνταξιοδότησης! Για παράδειγμα;
* Υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 35ετία και αίτηση τον Απρίλιο του 2016, πήρε εφάπαξ 32.844 ευρώ. Υπάλληλος της ίδιας κατηγορίας (Π.Ε.) με τα ίδια έτη (35) που έκανε αίτηση για σύνταξη έναν μήνα μετά, τον Μάιο του 2016, βγήκε με εφάπαξ 32.628 ευρώ. Με διαφορά ενός μηνός στην αίτηση το εφάπαξ μειώθηκε δηλαδή κατά 216 ευρώ!
* Υπάλληλος κατηγορίας τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.) με 30ετία και αίτηση τον Απρίλιο του 2016, πήρε εφάπαξ 25.488 ευρώ ενώ υπάλληλος της ίδιας κατηγορίας (Τ.Ε.) με τα ίδια έτη (30) που έκανε αίτηση τον Μάιο του 2016, βγήκε με εφάπαξ 25.107 ευρώ. Με διαφορά ενός μηνός το εφάπαξ μειώθηκε κατά 381 ευρώ!
* Υπάλληλος κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) με 30ετία και αίτηση τον Απρίλιο του 2016, πήρε εφάπαξ 22.595 ευρώ ενώ στην ίδια κατηγορία (Δ.Ε.) με τα ίδια έτη (30) και με αίτηση τον Μάιο του 2016, το εφάπαξ έπεσε στα 22.280 ευρώ. Με ένα μήνα διαφορά στην αίτηση, το εφάπαξ μειώθηκε κατά 315 ευρώ!
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,