Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Live η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για ΕΝΦΙΑ και κοινωνικό μέρισμα


Στο βήμα της Ολομέλειας βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  με αφορμή τις τροπολογίες για το κοινωνικό μέρισμα και τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.
Παρακολουθείστε απευθείας την ομιλία του πρωθυπουργού:


Οι τροπολογίες για το Κοινωνικό Μέρισμα και τον ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Μέρισμα από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά. Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή και θα αναφερθεί και στην τροπολογία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Βουλή σχολιάζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα έδρανα. «Μάλλον θα έχει πάει σε κάποια γειτονιά της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά.
Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Μέρισμα
Τα πάντα είναι ήδη σχεδιασμένα και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα υποδεχθεί φέτος τις αιτήσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος είναι έτοιμη και οι πύλες της αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Όσοι πάντως την επισκέπτονται σήμερα στη διεύθυνση : www.koinonikomerisma.grδιαβάζουν τα εξής: «Η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της θα ανακοινωθεί σε μελλοντικά δελτία τύπου».
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, από το υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο προϋπολογισμός.
Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περυσινό μοντέλο καταβολής επιδόματος στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες με κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά και καταθέσεων. Παράλληλα, εξετάζεται ένα ποσό από το φετινό κοινωνικό μέρισμα να διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, πιστοποιούν σημαντική υπέρβαση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο σε 6,435 δις ευρώ έναντι στόχου για 4,749 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης των 1,686 δις ευρώ α τροφοδοτείται από την υστέρηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 1,321 δις ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επομένων δέκα ημερών τις αποφάσεις του ώστε να ψηφιστεί η σχετική διάταξη νόμου από τη Βουλή, να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων και να προλάβουν οι υπηρεσίες να πληρώσουν το μέρισμα στους δικαιούχους μέρισμα εντός Δεκεμβρίου ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στο 2019.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κοινωνικό μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους με τα παρακάτω κριτήρια:
1. Εισοδηματικά. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Συγκεκριμένα το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει:
– τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
– τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
– τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
– τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
– τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
– τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.
2. Ακίνητα : Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.
3. Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.
Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ
Η σχετική ρύθμιση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου. Μαζί με την εν λόγω τροπολογία, υπάρχει ρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα.. Με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο.
Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019. Η μεγαλύτερη έκπτωση 30% εφαρμόζεται στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ. ενώ όσο αυξάνεται το ύψος της ακίνητης περιουσίας τόσο περιορίζεται η έκπτωση για να σβήσει λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ.
Περίπου 500.00 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία πάνω 200.000 ευρώ δεν θα δουν καμία απολύτως ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ του 2019.
Οι επιχειρήσεις
Με διατάξεις άλλης τροπολογίας προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε 28%.
Από τις διατάξεις για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις προκύπτουν απώλειες εσόδων 142 εκατ. για το φορολογικό έτος 2019, 247 εκατ. για το φορολογικo

Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,