Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοι και πως χάνουν το επίδομα ΟΓΑ


Τα τεκμήρια φαίνεται πως ακυρώνουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις σε ανθρώπους οι οποίοι ζητούν να λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) και σε όσους κλείνουν τα 67 και δεν έχουν τα ένσημα για σύνταξη.
Ειδικότερα με το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης όποιος δεν έχει τα προς το ζην αλλά τυγχάνει να μένει σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο σπίτι επιφανείας έως 100 τ.μ. θεωρείται ότι έχει «εισόδημα» και αυτομάτως κόβεται από την ενίσχυση, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ.
Όσοι υπέβαλαν και υποβάλλουν αιτήσεις με ηλικία άνω των 67 ετών για να πάρουν το επίδομα που φτάνει τα 360 ευρώ, διαπιστώνουν ότι, αν και άποροι, θεωρούνται εισοδηματίες, επειδή τυγχάνει οι περισσότεροι να διαθέτουν ένα παλιό σπίτι που η εφορία το «τιμολογεί» ως τεκμαρτό εισόδημα 4.000 ή 5.000 ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα όσοι έχουν αποκτήσει ένα μικρό διαμέρισμα των 25 ή 40 τετραγωνικών μέτρων αλλά έμειναν άνεργοι και δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα 4.500 ένσημα για να πάρουν σύνταξη, μένουν έξω από την ενίσχυση των 360 ευρώ εφόσον το τεκμήριο του διαμερίσματος ή και άλλων ακινήτων υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ.
Η μόνη διέξοδος είναι να πάρουν 200 ευρώ από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αντί των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ.
Σε ποιους χορηγείται το επίδομα
Το επίδομα χορηγείται σε ανασφάλιστους που συμπληρώνουν τα 67 και δεν έχουν τα απαιτούμενα «ελάχιστα ένσημα» για να πάρουν κανονική σύνταξη γήρατος από το ασφαλιστικό ταμείο.
Το βασικό κριτήριο είναι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 4.320 ευρώ, να μην έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 90.000 ευρώ και να μην έχουν μέσα μεταφοράς (ΙΧ, κ.λπ.) με τεκμήριο άνω των 6.000 ευρώ.
Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,