Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμφωνία Τσίπρα – Ερντογάν για προσφυγικό -Όλο το παρασκήνιο

Η κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αποδεκτές στο μέλλον η Τουρκία επιστροφές προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα, κατά παρέκκλιση του στενού πλαισίου της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, πίσω από τη φράση του πρωθυπουργού, στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Ερντογάν, ότι «συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το αίτημα του πρωθυπουργού, το οποίο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, έκανε αποδεκτό ο Τούρκος πρόεδρος, αποτυπώνει τη μεγάλη πίεση που υφίσταται η Αθήνα από την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί εκ νέου στα νησιά, όπου, εξαιτίας της αύξησης ροών, αλλά και της επί της ουσίας μη υλοποίησης του μέρους της συμφωνίας που αφορά τις επιστροφές στη γείτονα, οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται διαρκώς.

Η φιλοξενία τους στις υφιστάμενες δομές είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς το δυναμικό τους έχει προ πολλού ξεπερασθεί, ενώ, ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πληθαίνουν και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα αφορούν κατ’ αρχήν ασυνόδευτους ανηλίκους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η συμφωνία που επιδίωξε να λάβει ο κ. Τσίπρας από τον κ. Ερντογάν για επιστροφή στην Τουρκία ατόμων που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα προκαλεί ερωτήματα, με πρώτο και κύριο το εάν και κατά πόσον έχει εξασφαλισθεί η έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων για την κίνηση αυτή.
Αποτελεί η εν λόγω εξέλιξη παράκαμψη του όρου της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας να παραμένουν στα νησιά όσοι αφίχθησαν στη χώρα μας από την ημερομηνία ενεργοποίησής της και μετά, ακριβώς με το σκεπτικό ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέες αφίξεις. Ουσιαστικά αρχίζει να «ξηλώνεται» η συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση έχει υπερασπισθεί ως το μοναδικό όπλο που διαθέτει για την ανάσχεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα Κασπάρ Βέλντκαμπ, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την ενσωμάτωση προσφύγων, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι οι μαζικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, τη στιγμή που σχεδόν κανείς δεν στέλνεται πίσω στην Τουρκία, όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, θα υπονομεύσει την ισχύ της συμφωνίας, προς όφελος των τουρκικών κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων».

Για την κυβέρνηση, η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα θα αποκλιμακώσει και την εσωκομματική πίεση, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρό το σχετικό αίτημα και επανέρχεται με κάθε αφορμή. Η εξέλιξη, όμως, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ήδη η Ελλάδα σχεδόν έχει τεθεί σε ειδικό καθεστώς όσον αφορά τους ελέγχους σε αεροδρόμια, προς το παρόν σε Γερμανία και Βρυξέλλες, και σίγουρα θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα. Μένει να φανεί δε πώς θα επηρεάσει τις ροές και τις αφίξεις η έναρξη μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
Το θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν αλλά και την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή, καθώς αναμένεται ότι η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου και δεν απομένει επαρκής χρόνος πριν από τα Χριστούγεννα για την κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Πηγή: «Καθημερινή»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,