Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο προϋπολογισμός δείχνει φορολογική κόπωση και η Eurostat φτώχεια

Μπορεί χθες το υπουργείο να είχε άλλη μια ευκαιρία να επιτεθεί στα ΜΜΕ για την τρύπα των 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα η οποία είναι ταμειακή και όχι δημοσιονομική ωστόσο την κόπωση των εσόδων το οικονομικό επιτελείο την έχει παραδεχθεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενώ παράλληλα το αποδεικνύουν και οι δείκτες φτώχειας της Eurostat.

Στον πίνακα των εσόδων του προσχεδίου προϋπολογισμού κάνει εκτίμηση για έσοδα προϋπολογισμού 49,82 δισ. ενώ στο δελτίο του προϋπολογισμού η ίδια πρόβλεψη (που βασίζεται στο προϋπολογισμό του 2017) κάνει ε εκτίμηση για έσοδα 50, 37 δισ. ευρώ. Ομολογεί δηλαδή ότι η νέα εκτίμηση θα έχει απώλειες εσόδων 550 εκατ. ευρώ.

Πιο χαρακτηριστικό όμως της φορολογικής κόπωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι η εσωτερική ανακατανομή ανά κατηγορία εσόδων που έφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η εκτίμηση για τους άμεσους φόροι (εισόδημα ΕΝΦΙΑ) έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα 20,37 δισ. ευρώ από 21,52 δισ. ευρώ που προέβλεπε στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 που είχε δοθεί στην δημοσιότητα τρείς μήνες νωρίτερα.
Η τρύπα θα ήταν τεράστια και θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ αν δεν γινόταν παράλληλα και μια δεύτερη αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 384 εκ ευρώ για τους έμμεσους φόρους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για ΕΦΚ ΦΠΑ θέλει για το σύνολο του έτους να φτάνουν τα 27,1 δισ. ευρώ έναντι 26,72 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΜΠΔΣ 2018 -2021.

Όσοι αναζήτησαν την απόκλιση στα έσοδα στη διαφορά μεταξύ των επιστροφών φόρου για το σύνολο του 2017 οι οποίοι στο δελτίο φτάνουν τα 3,26 δισ. ευρώ έναντι των 4,08 δισ. ευρώ που καταγράφεται για το εννιάμηνο έσπευσαν να υπολογίζουν μια καθαρή απόκλιση της τάξης των περίπου 700 εκ ευρώ Αλλά και αυτούς τους διαψεύδει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανεβάζει το υπόλοιπο των επιστροφών φόρου για φέτος στα 4,7 δισ ευρώ.
Πλέον το παιχνίδι του προϋπολογισμού θα παιχτεί στα υπόλοιπα 12 δις που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ενας στους τρεις σε συνθήκες φτώχειας

Στο μεταξύ έρευνα της Eurostat για το 2016 δείχνει ότι περίπου ο ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 38,6%) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ενώ το το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις:
Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 22,4%, του πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει βασικές του ανάγκες και το 17,2% ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας του. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%.
Εντός της ΕΕ χειρότερες συνθήκες αντιμετωπίζουν μόνο η Βουλγαρία όπου καταγράφεται κίνδυνος φτώχειας 40,4% και η Ρουμανία με κίνδυνο φτώχειας 38,8%.
Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%) και η Ολλανδία (16,8%), η Αυστρία (18%), η Σλοβακία (18,1%), η Γαλλία (18,2%), η Σουηδία (18,3%), η Σλοβενία (18,4%), η Γερμανία και το Λουξεμβούργο(19,7%).
enikonomia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,