Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταιγίδα φόρων μέχρι την Παρασκευή με 5 διαφορετικά χαράτσια

Καταιγίδα φθινοπωρινή προβλέπεται στο δελτίο καιρού και καταιγίδα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους μέχρι την Παρασκευή. Συνολικά 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν σε φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμύρια υπόχρεοι, με διορία την 29η Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για εισόδημα και ακίνητα.

Αναλυτικά, μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρωθεί:
1. Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ

Την Παρασκευή θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 637 εκατ. ευρώ, από 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά πρόσωπα, από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Συνολικά, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3,1 δισ. ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία την 31η Ιανουαρίου 2018.
2. Β' δόση φόρου εισοδήματος

Η συνολική φορολογική υποχρέωση για την β' δόση του φόρου εισοδήματος αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το φόρο που προκύπτει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ακολουθεί άλλη μία δόση, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2017.

3. Γ' δόση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα

Την τρίτη δόση του φόρου για τη χρήση του έτους 2016, θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 250.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Η γ' δόση αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

Για το φορολογικό έτος 2016 και μετά, τα εισοδήματα οποία υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρύνονται με νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην οποία θα ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10% και θα επιβληθούν με τον φόρο που προκύπτει με τις φορολογικές δηλώσεις 2017.

Όσοι έχουν μπλοκάκι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και εργαζόμενοι) υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

5. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2016

Ο φετινός στόχος του προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Εφόσον δεν επιτευχθεί, τότε ενεργοποιείται ο (δημοσιονομικός) κόφτης. Η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των φόρων του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν την ενεργοποίηση ή μη του κόφτη ή την απόδοση «κοινωνικού μερίσματος» σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.

Πάντως, τα στοιχεία του Αυγούστου, για τα έσοδα, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Η λύση για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα

Με βάση το ν. 4152/2013, όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (μια ή περισσότερες δόσεις), μπορούν να κάνουν πάγια ρύθμιση τρεχουσών οφειλών, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Για να γίνει υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία θα πρέπει να αναφέρει στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.
news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,