Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eurobasket 2017: Ελλάδα - Ισλανδία και το πρόγραμμα, Πέμπτη 31 Αυγούστου

Αρχίζει σήμερα το Ευρωμπάσκετ 2017, με την εθνική ομάδα να αντιμετωπίζει στις 16:30 στο Ελσίνκι τη θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του Α΄ ομίλου, την Ισλανδία.
Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορα που ο σημερινός αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος συμμετέχει σε Ευρωμπάσκετ. Η πρώτη ήταν το 2015 όπου κατέλαβε την 24η θέση. Ο προπονητής της «επίσημης αγαπημένης». Κώστας Μίσσας, αναμένεται να έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, αφού δεν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών.
«Είναι μια ομάδα που όλοι είναι κοντά στα 2 μέτρα και τρέχουν σαν καρτούν…», είπε χθες ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δίνοντας την εικόνα των αντιπάλων μας όπου ξεχωρίζει ο πολύπειρος Γιον Στέφανσον (μεγάλη καριέρα στην Ισπανία) και ο 20χρονος Τρίγκβι Χλίνασον που βλέπει τον κόσμο από τα 2.16 μ..

Ο σέντερ που πριν 3 χρόνια ήταν… βοσκός σε ένα χωριό της πατρίδας του και τώρα ετοιμάζεται να παίξει στο Ευρωπαϊκό ανδρών έχοντας πάρει μεταγραφή στην πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια και έχοντας ήδη βάλει το όνομα του στους πιθανούς επόμενους αστέρες του NBA.

Η Ισλανδία είναι γενικά μια αθλητική ομάδα, η οποία χρειάζεται προσοχή και συγκέντρωση για να μπορέσουμε να κάνουμε το αυτονόητο και να ξεκινήσουμε το Ευρωμπάσκετ με το δεξί.
Όταν στα τέλη Ιουλίου η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκινούσε την προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ η αίσθηση όλων ήταν πως αυτή τη φορά το μετάλλιο δεν θα μας ξεφύγει.

Τώρα, λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στο Ελσίνκι (εκεί φιλοξενείται ο όμιλος της Εθνικής) κι αφότου έχουν μεσολαβήσει πολλά (αλλά κυρίως η απώλεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο) η λέξη μετάλλιο δεν υπάρχει πουθενά. Κι ίσως αυτό το «τράβηγμα στο χειρόφρενο» των φιλοδοξιών μας βγει σε καλό, γιατί αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει ψηλά και χωρίς τον Γιάννη.
Στους άλλους αγώνες του Α΄ ομίλου, η Σλοβενία αντιμετωπίζει την Πολωνία (13:45) και η οικοδέσποινα Φινλανδία έχει δύσκολη αποστολή κόντρα στους Γάλλους (20:00).
Σήμερα, αρχίζουν τις υποχρεώσεις τους και οι ομάδες του Β΄ όμιλου του τουρνουά, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο Τελ Αβίβ. Στην πρώτη αγωνιστική, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με την Ιταλία, η Γεωργία με τη Λιθουανία και η Ουκρανία με τη Γερμανία.
Το σημερινό πρόγραμμα του Ευρωμπάσκετ 2017:

Πέμπτη 31 Αυγούστου
===================
Α΄ όμιλος (Ελσίνκι)
Σλοβενία-Πολωνία         13:45
Ισλανδία-ΕΛΛΑΔΑ          16:30
Γαλλία-Φινλανδία         20:00

Β΄ όμιλος (Τελ Αβίβ)
Γερμανία-Ουκρανία        15:45
Λιθουανία-Γεωργία        18:30
Ιταλία-Ισραήλ            21:30
Το σύστημα διεξαγωγής
Ο αρχικός προγραμματισμός της FIBA ήθελε την «εξάπλωση» του τουρνουά σε περισσότερες από μία χώρες να ξεκινά από το 2017, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία το 2015 , έφεραν την αλλαγή μια διετία νωρίτερα. Έτσι το 39ο Ευρωμπάσκετ είχε φιλοξενηθεί σε Κροατία, Λετονία, Γερμανία, Γαλλία με την τελευταία  να φιλοξενεί και την τελική φάση, ενώ τώρα στην 40η του έκδοση η Ευρωπαϊκή γιορτή του αθλήματος θα διεξαχθεί σε Φινλανδία, Ισλανδία, Ρουμανία και Τουρκία με τους γείτονες να είναι και οι οικοδεσπότες των τελικών.

Οι 24 ομάδες έχον χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων και μετά την ολοκλήρωση των αγώνων οι τέσσερις πρώτες της βαθμολογίας των ομίλων συνεχίζουν στα νοκ άουτ ματς.

Το τουρνουά διεξάγεται για δεύτερη φορά σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, με κάθε μία να εκπροσωπεί και έναν όμιλο της πρώτης φάσης. Οι χώρες είναι η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Ρουμανία και η Τουρκία, με την τελική φάση να διεξάγεται στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη).


Οι όμιλοι του Ευρωμπάσκετ
Α’ όμιλος – Φινλανδία (Ελσίνκι)
Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία

Β’ όμιλος – Ισραήλ (Τελ Αβίβ)
Ουκρανία, Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία,

Γ’ όμιλος – Ρουμανία (Κλουζ Ναπόκα)
Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία

Δ’ όμιλος – Τουρκία (Κωνσταντινούπολη)
Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία και Βέλγιο.


Το Ευρωμπάσκετ των μεγάλων απουσιών
Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η διοργάνωση όπου ειπώθηκαν ορισμένα από τα πιο ηχηρά «αντίο» σε επίπεδο Εθνικών ομάδων στο μπάσκετ.

Οι Γερμανοί απόλαυσαν για τελευταία φορά τον τεράστιο Ντιρκ Νοβίτσκι, οι Γάλλοι (που ήταν οικοδεσπότες) είδαν για τελευταία φορά εντός έδρας τον Τόνι Πάρκερ, κι εμείς απολαύσαμε τις τελευταίες παραστάσεις του Βασίλη Σπανούλη με την γαλανόλευκη.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ευρωμπάσκετ που ξεκινά σήμερα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η διοργάνωση των μεγάλων απουσιών και στην κορυφή της σχετικής λίστας μπαίνει αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στη δική του κατηγορία (απουσία λόγω τραυματισμού) υπάρχουν κι άλλα σπουδαία ονόματα, αλλά ξεχωρίζει αυτό του σούπερ-άτυχου Σέρχιο Γιουλ (ρήξη χιαστών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας!) και του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος σε ένα ανάλογο θρίλερ μ’ αυτό που απασχόλησε την Ελλάδα, λόγω ενοχλήσεων που οδήγησαν από κοινού τους Κλίπερς με την Ομοσπονδία της Σερβίας στην απόφαση να μείνει εκτός.

Υπάρχουν όμως και πολλές απουσίες αθλητών που οι ίδιοι ζήτησαν να μην αγωνιστούν είτε γιατί οι παλαιότεροι ήθελαν να ξεκουραστούν, είτε γιατί οι νεότεροι είχαν θέματα με τις ομάδες τους και δη αυτοί που αγωνίζονται στο NBA… Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των απόντων αγωνίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πιο σημαντικές απουσίες του Ευρωμπάσκετ

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μάριο Χεζόνια, Άντε Ζίζιτς, Ίβιτσα Ζούμπατς

ΠΟΛΩΝΙΑ: Μάρτσιν Γκορτάτ

ΕΛΛΑΔΑ: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Κουφός,

ΣΕΡΒΙΑ: Μίλος Τεόντοσιτς, Νέμανια Μπιέλιτσα, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Νίκολα Γιόκιτς, Νίκολα Μιλουτίνοφ

ΓΑΛΛΙΑ: Νικολά Μπατούμ, Ρουντί Γκομπέρ, Ιάν Μαχίνμι, Φαμπιάν Κοζέρ

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ζόραν Ντράγκιτς

ΙΤΑΛΙΑ: Ντανίλο Γκαλινάρι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντάνιελ Τάις, Πολ Τσίπσερ

ΤΣΕΧΙΑ: Γιαν Βέσελι, Μπλέικ Σιλμπ

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σέρχιο Γιουλ, Νίκολα Μίροτιτς, Σερζ Ιμπάκα, Ρούντι Φερνάντεθ, Φελίπε Ρέγες

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μπεν Γκόρντον

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ερσάν Ιλιασόβα, Ομέρ Ασίκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αλεξ Λεν

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ντομάντας Σαμπόνις, Λούκας Λεκαβίτσιους

ΓΕΩΡΓΙΑ: Βίκτορ Σανικίτζε



Το Ευρωμπάσκετ που δεν έχει φαβορί
Με τόσες πολλές και σημαντικές απουσίες απ’ όλες σχεδόν τις ομάδες, η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί. Η ομάδα που να ξεχωρίζει και να δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα κλικ πιο πάνω από τις υπόλοιπες…
Σίγουρα Σερβία και Ισπανία είναι μέσα στο γκρουπ των διεκδικητών, ενώ το ίδιο ισχύει για την Λιθουανία (το 2015 δεν την υπολόγιζε κανείς και πήρε τελικό) και την Γαλλία.

Ένα ερωτηματικό αποτελεί η Τουρκία και το κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα στην τελική φάση, ενώ η ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη είναι η Κροατία. Το ταλέντο περισσεύει, απλά είναι τόσο αλλοπρόσαλλη ομάδα που αντί για τα μετάλλια είναι ικανή να αποκλειστεί από την Α’ φάση.

Για την Εθνική τα είπαμε και παραπάνω… Ιδανικό σενάριο να είμαστε στην πρώτη δυάδα στο Ελσίνκι και μετά… βλέπουμε.


Το ρέκβιεμ του Πάου Γκασόλ
Το 2015 οδήγησε την Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης κι ο ίδιος αναδείχθηκε MVP. Ελλείψει του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έστω και στα 37 του ο Πάουλ Γκασόλ είναι ο σούπερ σταρ της διοργάνωσης, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η τελευταία του (το επόμενο Ευρωμπάσκετ διεξάγεται το 2021).

Ο Καταλανός έχει στην πλάτη του 6 συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Με την 7η συμμετοχή του γίνεται ο κορυφαίος στη σχετική κατηγορία (6 έχει κι ο Ρώσος Σεργκέι Μπέλοφ), αλλά θέλει και το 7ο μετάλλιο του (έχει κατακτήσει μετάλλιο σε κάθε Ευρωμπάσκετ), ενώ χρειάζεται 61 πόντους για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των τελικών φάσεων…


Το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας

31 Αυγούστου
Ισλανδία – Ελλάδα (16.30)

2 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Γαλλία (16.30)

3 Σεπτεμβρίου
Σλοβενία – Ελλάδα (16.30)

5 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Φινλανδία (20.00)

6 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα – Πολωνία (17.30)


Το ρόστερ της Εθνικής
Aριθμός φανέλας    Ονομα    Ηλικία    Υψος    Θέση    Ομάδα
8    Νικ Καλάθης    28    1.98    γκαρντ    Παναθηναϊκός
9    Γιάννης Μπουρούσης    33    2.15    σέντερ    Zhejiang Lions
10    Κώστας Σλούκας    27    1.90    γκαρντ    Φενερμπαχτσέ
11    Νίκος Παππάς    27    1.95    γκαρντ    Παναθηναϊκός
14    Γιώργος Παπαγιάννης    20    2.17    σέντερ    Σακραμέντο
15    Γιώργος Πρίντεζης    32    2.05    φόργουορντ    Ολυμπιακός
16    Κώστας Παπανικολάου    27    2.04    φόργουορντ    Ολυμπιακός
17    Βαγγέλης Μάντζαρης    27    1.94    γκαρντ    Ολυμπιακός
18    Δημήτρης Αγραβάνης    22    2.08    φόργουορντ    Ολυμπιακός
19    Ιωάννης Παπαπέτρου    23    2.07    φόργουορντ    Ολυμπιακός
31    Γιώργος Μπόγρης    28    2.10    σέντερ    Ολυμπιακός
43    Θανάσης Αντετοκούνμπο    25    2.01    φόργουορντ    Παναθηναϊκός

 https://www.madata.gr/athletic/574716.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,