Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απλή αναλογική με 179 ψήφους και από τις μεθεπόμενες εκλογές

Νόμο του κράτους από τα ξημερώματα αποτελεί η απλή αναλογική και η καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Το εκλογικό νομοσχέδιο, ωστόσο, “πέρασε” κάτω από τον πήχη των “200” που θα οδηγούσε σε εφαρμογή της απλής αναλογικής από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
"Ναι" επί της αρχής του νομοθετήματος ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.
Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ειδικότερα, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕλ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Ωστόσο, το ΚΚΕ καταψήφισε την διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Για την ίδια διάταξη ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς ψήφισε “παρών”.
Ειδικότερα, στην ψηφοφορία ψήφισαν 281 βουλευτές. Το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) συγκέντρωσε 180 “ναι”, 81 “όχι”, 20 “παρών”, το άρθρο 2 (απλή αναλογική) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 83 “όχι”, 19 “παρών”, το άρθρο 3 (διατήρηση ορίου 3%) συγκέντρωσε 163 “ναι”, 101 “όχι”, 17 “παρών”, το άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι”, 16 “παρών”, το άρθρο 5 (έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι” και 16 “παρών”.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέγραψε σημαντικές διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισαν «παρών» στην μείωση του ορίου του εκλογικού δικαιώματος στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε ωστόσο “παρών” και στη διατήρηση για το κατώφλι 3% εισόδου στη Βουλή.

 http://www.madata.gr/epikairotita/politics/497176.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημοσκόπηση: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πως κατανέμονται οι έδρες.

  Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA. Η έρευνα που έγινε από τις 25 Απριλίου έως και σήμερα, παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές και οι απαντήσεις που δίνουν οι 1.305 πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από

Ο ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.  

Κεραμέως: Αύξηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο

  Τα καθήκοντά της ως υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως από την Καλλιόπη Σπανού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη. Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο η κα Σπανού δήλωσε: «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην νέα ηγεσία» και έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στην Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα, είπε και «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων. «Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» υπογράμμισε. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού,