Με την φοβερή τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς προσπάθειες εθνικής συνεννόησης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Αντί γι αυτό, ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η εύκολη ερμηνεία για την επιθετικότητα του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη ανάγεται στον ανταγωνισμό για το κέντρο. Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 5%, μετακινούμενων ψηφοφόρων μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, θεωρείται, διαχρονικά, από τους τεχνοκράτες της πολιτικής ανάλυσης ως το καθοριστικό για την εκλογική νίκη.
Η ΝΔ έχει κάθε λόγο να ανταγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ για την κυριαρχία στο κέντρο, ειδικά όταν η Άννα Διαμαντοπούλου, εξαιρετικά επιδραστική σ αυτόν τον χώρο, είναι η δραστήρια υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πληθωρική επικοινωνιακά, και σε συνεχή διάλογο με το κοινό το οποίο για αρκετά χρόνια πίστεψε στην μεταρρυθμιστική ορμή και τον προοδευτισμό του Κ. Μητσοτάκη.
Η μάχη του κέντρου θα είναι σκληρή μέχρι τις επόμενες εκλογές για τον πρόσθετο λόγο ότι εκεί κινούνται ενεργοί πολίτες που συνήθως συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, με εξαίρεση, ίσως, τις ευρωεκλογές.
Και επειδή ο φόβος διαρροών προς τα δεξιά ωθεί τον Κ. Μητσοτάκη προς εκείνη την κατεύθυνση, οι επιθέσεις στον Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται πως είναι ένας τρόπος για να απομακρύνουν τον κόσμο του κέντρου από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τη μια τον κατηγορούν σαν «ουρά της Κωνσταντοπούλου», την άλλη για λαϊκισμό «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ». Με αφορμή το «παρών» στην πρόταση Καρυστιανού για άρση της ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ (που συμμετείχαν στην Προανακριτική) προκειμένου να δικαστούν για εσχάτη προδοσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού».
Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αλλά εστίασε ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον Ν. Ανδρουλάκη «να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του και, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσει τα προσχήματα».
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε ότι δεν καταψήφισε την άρση ασυλίας για να μην δικαιώσει την αντισυνταγματική μεθόδευση της ΝΔ με το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και επέλεξε το «παρών» για να δηλωθεί ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει».
Και καταλήγει η απάντηση του ΠΑΣΟΚ: «Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος και της δήθεν προστασίας των θεσμών ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει τις συνταγματικές διαδικασίες «κουρελόχαρτο».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου