Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 13 σημάδια τοξικής συμπεριφοράς που δείχνουν πως ο χωρισμός αποτελεί μονόδρομο.


 Είστε σε μια σχέση που την μια πετάτε στα σύννεφα και την άλλη κλαίτε σπαρακτικά ή δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τα νεύρα, τις προσβολές και την επίθεση του συντρόφου σας στο πρόσωπό σας; (Οι άντρες που ασκούν ένα από αυτά τα 15 επαγγέλματα θεωρούνται οι πιο γοητευτικοί).

Το healthline.com συγκέντρωσε τις 13 σημάδια τοξικής συμπεριφοράς που δείχνουν πως αν το ζευγάρι εντοπίσει άμεσα το πρόβλημα και δεν προσπαθήσει έντιμα να το εξαλείψει η ένταση και οι τσακωμοί δεν θα έχουν τέλος με αποτέλεσμα να επέλθει η οριστική ρήξη και ο  χωρισμός.

Τα 13 σημάδια μιας τοξικής σχέσης
1.Έλλειψη υποστήριξης: Η υγιής σχέση βασίζεται στην αμοιβαία επιθυμία να θέλει η μία πλευρά την άλλη να πετυχαίνει τους στόχους τους, όταν όμως κάθε επιτυχία αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά, τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Έτσι, ενδέχεται κάποιος να αισθάνεται πως δεν λαμβάνει υποστήριξη από το άλλο του μισό, ενώ έχει την εντύπωση ότι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παραγκωνίζονται.

2.Τοξική επικοινωνία: Όταν η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι δεν στηρίζεται στην καλοσύνη, αλλά στις προσβολές, την περιφρόνηση και τις επικρίσεις, τότε τα «μαύρα σύννεφα» έχουν ήδη σχηματιστεί.

Μάλιστα, η κατάσταση εντείνεται περισσότερο, όταν η μία μεριά συνειδητά αποφεύγει την άλλη, όπως να μη σηκώνει τα τηλέφωνα ή να αποφεύγει την επαφή, ακόμα και την συνύπαρξη στο ίδιο δωμάτιο.

3.Φθόνος ή ζήλια: Ο φθόνος και η ζήλια είναι απολύτως φυσιολογικές καταστάσεις που βιώνει κάθε άτομο, όμως αρχίζουν να γίνονται βάρος, όταν εμποδίζουν κάποιον να σκεφτεί θετικά για τις επιτυχίες του συντρόφου του. Ιδιαίτερα, όταν κυριαρχεί η καχυποψία και η δυσπιστία, το γυαλί έχει αρχίσει να ραγίζει.

4.Ελεγκτική συμπεριφορά: Το να ρωτήσεις τον σύντροφό σου για το μέρος που βρίσκεται ή με ποιο άτομο είναι, δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως δείχνει ενδιαφέρον. Όταν όμως γίνεται σε χειριστικό βαθμό, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από αντίποινα -πχ καυγάς επειδή δεν απαντήθηκε γρήγορα ένα μήνυμα ή μια κλήση-, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ανάγκη για έλεγχο λοιπόν, δεν βοηθάει να ισορροπήσει η ζωή ενός ζευγαριού, αλλά κάνει ανυπόφορη την καθημερινότητα και των δύο πλευρών, ειδικά εκείνης που υποχωρεί περισσότερο.

5.Αγανάκτηση: Μερικές φορές μπορεί κάποιο άτομο να μην θέλει να συζητήσει ένα πρόβλημα του με τον σύντροφο του, όταν όμως γίνεται σε τακτική βάση και για ζητήματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους, τότε υπάρχει μια τοξική σχέση.

Ειδικά, όταν ένα άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί το άλλο του μισό, ή σε χειρότερη περίπτωση να μην μπορεί να κάνει ακόμα και μια επισήμανση ή παράπονο.

6.Ανεντιμότητα: Η ανεντιμότητα στα ζευγάρια προκαλεί πολλές εντάσεις, ειδικά όταν πηγάζει από το γεγονός ότι δεν αισθάνεται άνετα η μία πλευρά να μοιραστεί πληροφορίες για τη ζωή της, επειδή φοβάται ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση.

7.Μοτίβα ασέβειας: Να ξεχαστεί μια επέτειος ή μια υπόσχεση, είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά αν δεν είναι σκόπιμα και οφείλονται σε αφέλεια ή πιεσμένο πρόγραμμα.

Όταν όμως γίνονται συστηματικά και μάλιστα χωρίς σταδιακή βελτίωση, αλλά και χωρίς να δέχεται να γίνει συζήτηση το άτομο που προκαλεί, τότε αυτό είναι «κόκκινη σημαία», με βάση τους ειδικούς.

8.Αρνητική οικονομική συμπεριφορά: Κάθε ζευγάρι, αναλόγως και πως αντιμετωπίζει τη σχέση του, έχει ένα κοινό οικονομικό πρόγραμμα ή ταμείο. Να παρθούν λοιπόν αποφάσεις και να γίνουν αγορές που το άλλο άτομο διαφωνεί, δεν σημαίνει απαραίτητα πρόβλημα.

Η κατάσταση αλλάζει όμως, όταν γίνονται τεράστιες σπατάλες και ειδικά αν συνοδεύονται από αδιαφορία ή ανυπόστατες δικαιολογίες.

9.Συνεχές άγχος: Να προκύπτει άγχος κατά τη διάρκεια της σχέσης είναι λογικό, όταν όμως γίνεται ο κανόνας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον μια πλευρά να αισθάνεται εξαντλημένη και κουρασμένη, τότε υπάρχει μια «τοξική» κατάσταση.

10.Παραμέληση αναγκών: Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, οπότε σε μια σχέση μερικές φορές μπορεί η μία πλευρά να αμελήσει την άλλη ή να μην λάβει σοβαρά υπόψιν μερικές ανάγκες της.

Όταν όμως αυτό γίνεται συστηματικά και μάλιστα αν έχει προηγηθεί και αντίστοιχη συζήτηση, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

11.Μείωση κοινωνικότητας: Με τη σχέση το πρόγραμμα ενός ατόμου γεμίζει, οπότε αναγκαστικά δεν μπορεί να επικοινωνεί συχνά με όσα άτομα μιλούσε. Όταν όμως αρχίζει να διακόπτει την επικοινωνία και ειδικά να αποφεύγει κοντινά του πρόσωπα, τότε ξεκινούν τα σοβαρά ζητήματα.

Πόσο μάλλον, όταν αυτό δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, αλλά προέρχεται από έμμεση ή άμεση πίεση του άλλου συντρόφου.

12.Έλλειψη αυτοφροντίδας: Σε μια τοξική σχέση, ένα άτομο αρχίζει να παραμελεί τον εαυτό του σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, όχι μόνο έχει πιο ατημέλητη εμφάνιση, αλλά δεν δίνει σημασία και στις ανάγκες του, με αποτέλεσμα να αισθάνεται δυσφορία και καταπίεση.

13.Οι ελπίδες στην αλλαγή: Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τοξικής σχέσης, είναι πως ενώ φαίνεται ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά, κάποιος θεωρεί πως αν αλλάξει ο ίδιος ή αλλάξει τον σύντροφο του, τότε η κατάσταση θα ηρεμήσει.

Με βάση τους ειδικούς, αυτό είναι μια καταδικασμένη θεωρία, που το μόνο που θα δημιουργήσει είναι περισσότερες εντάσεις και προβλήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι