Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης αποφάσισε με την σειρά του κινητοποιήσεις, ζητώντας την άμεση οικονομική στήριξη της πολιτείας
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες διοργανώνουν συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Στόχος είναι στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου να στηθούν μπλόκα σε εθνικές οδούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ήδη για περισσότερες από 3 βδομάδες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου οι Λαρισαίοι αγρότες, αναμένοντας απάντηση στο αίτημα για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο. Στο μπλόκο αυτό συμμετέχουν κυρίως αγρότες χωριών, που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης αποφάσισε να διοργανώσει την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 με την σειρά του κινητοποιήσεις, ζητώντας την άμεση οικονομική στήριξη της πολιτείας με τα αιτήματα να είναι τα εξής:
«Την άμεση πληρωμή και ολοκλήρωση των οριστικών δικαιωμάτων των αγροτών, η οποία αδικαιολογήτως δεν έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Πιερίας αδυνατούμε να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας και αγοράζουμε ακριβά τα εφόδια.
Επίσης, το 70% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Ζητάμε να συνταξιοδοτούνται οι αγρότες από τον ΕΦΚΑ(πρώην ΟΓΑ) και να υπάρχει η δυνατότητα να παρακρατούνται οι οφειλόμενες εισφορές τους, αποδίδοντας τα υπόλοιπα ποσά.
Το αφορολόγητο των αγροτών να ανέβει στις 15.000 ευρώ, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγές μας τα τελευταία χρόνια.
Ζητάμε επιδότηση όλων των εφοδίων, και ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους την επιδότηση των ζωοτροφών τους.
Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις αρχής δεδομένης την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και μέχρι τελικής δικαίωσής μας. Η μορφή αγώνα θα περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων και διαμαρτυρία με τρακτέρ στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης.»
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου ανέφερε στο Ολύμπιο Βήμα σε συνέχεια των δηλώσεων του:
Επισημάνω την επικινδυνότητα που επικρατεί στον νομό μας, οι κοινότητες μας έχουν διαλυθεί, μηδενίστηκαν, δεν υπάρχουν νέα παιδιά, ούτε σχολεία.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία να κοιτάξει πρώτα τον αγροτικό κόσμο γιατί είμαστε στο χείλος του γκρεμού.
Τόνισε ότι τα αιτήματα τους είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη ενώ επεσήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έχουν διαλύσει τον αγροτικό κόσμο.
Στην Ελλάδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων. Επίσης, ζητούν αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Επίσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην χώρα μας από 1/1/2023 είναι καθημερινό θέμα συζήτησης στις τάξεις των αγροτών, μια απαίτηση εφαρμογής για πιο φιλοπεριβαλλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία προσθέτει κόστη στο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα σε αρκετά κράτη μέλη (όπως και στην Ελλάδα) μειώνονται οι αγροτικές ενισχύσεις.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της ΚΑΠ για διάφορους λόγους. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
Η Αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, για την Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη γεωργία, την Διοικητική πολυπλοκότητα όπου δηλαδή, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η ΚΑΠ είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί και να εφαρμοσθεί και ότι απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να την ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ΔΕΝ είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Τον τελευταίο χρόνο αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει προκύψει μετά την εποχή covid, τις εμπόλεμες συρράξεις αλλά και τα φαινόμενα έντονης κερδοσκοπίας είναι η βασικότερη αιτία ξεσηκωμού των αγροτών. Αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων έχουν φέρει τους αγρότες σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να καλύψουν αυτά τα αυξημένα κόστη και να βγάλουν τελικά το απαιτητό κέρδος.
Στην Ολλανδία οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά 50%. Οι αγρότες φοβούνται ότι η μείωση αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.
Στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αγρότες από τις εισαγωγές φθηνών γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τα εμπόδια που θέτει στην αγροτική παραγωγή.
Στην Γερμανία, οι Γερμανοί αγρότες έχουν αρχίσει τις κινητοποιήσεις τους για τις περικοπές επιδοτήσεων που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, με βασικό αίτημα να παραμείνει στο ακέραιο και τα επόμενα χρόνια η επιδότηση για το καύσιμο ντίζελ που χρησιμοποιούν τα αγροτικά οχήματα. Από την πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη για περαιτέρω υποχωρήσεις υπέρ των αγροτών, πέραν της σταδιακής, μέχρι το 2026, και όχι τελικά άμεσης κατάργησης της επιδότησης για το ντίζελ.
OLYMPIO VIMA
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου