Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Λιβύη αλλάζει τους όρους στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου


 Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο στη γεωπολιτική και γεωοικονομική «σκακιέρα» δημιουργεί το άνοιγμα του υπουργού πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν καλεί Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο σε συνεννόηση για ΑΟΖ.

Η Λιβύη αλλάζει τους όρους στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου
Η Λιβύη αλλάζει τους όρους στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου© Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Παράλληλα η Αίγυπτος κινείται προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης ανάμεσα στις αντιμαχώμενων παρατάξεων προωθώντας την εκλογική διαδικασία και περιορίζοντας τον τουρκικό παράγοντα ο οποίος έσπευσε να δώσει οδηγίες πώς θα κινηθούν οι τοπικοί παράγοντες που προασπίζουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Η Αίγυπτος που στηρίζει την πλευρά Χάφταρ-Σάλεχ στο στρατόπεδο των οποίων εισήχθη και ο νέος πρωθυπουργός Φάτι Μπασάγκα, είχε επαφές με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης είναι ο Μοχάμεντ αλ Μενφί κίνηση που έσπευσε να αντικρούσει η Τουρκία καλώντας 100 αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Επίσης η απόφαση του εφετείου τη Τρίπολης για ακύρωση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Λιβύης από την Τουρκία, έβαλε «βόμβα» στο τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας» και φρένο στην Τουρκική ηγεμονία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Στην πραγματικότητα η Τουρκία, χάνει τους όποιους συμμάχους είχε όπως η Ιταλία και Μάλτα, διότι αποδείχθηκε ότι η υπόσχεση περιορισμού των μεταναστευτικών ροών αποδείχθηκε ουτοπική. Είτε γιατί η Τουρκία δεν ήθελε, είτε γιατί δεν μπορούσε να τις περιορίσει.

Επίσης ο πόλεμος της Ουκρανίας έκανε χώρες του βορρά όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.α. και η στάση της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που «αληθώριζαν» έως τώρα στις επιδιώξεις την Τουρκίας, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, αφήνοντας κυρίως τη Γαλλία και τον άξονα Αιγύπτου-Εμιράτων-Σαουδικής Αραβίας να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.

Έτσι η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη και όσο και αν επιχειρεί προσέγγιση σε χώρες που μέχρι τώρα είχε στο στόχαστρο, είναι επιφυλακτικές απέναντί της.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, που βλέπει να βρίσκεται εκτός των εξελίξεων μετά το καθορισμός ΑΟΖ δυτικά από την Αίγυπτο, και της ελληνικές έρευνες νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης θα αποδειχθούν καθοριστικές, στο άμεσο μέλλον.

Και παράλληλα αφήνει εκτεθειμένη την Αλβανία που είναι η δεύτερη χώρα που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα κατά της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι