Με γεμάτες τις βαλίτσες επιστρέφει αύριο από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός μετά από μία διπλωματική μάχη που περιλάμβανε επαφές με ξένους ηγέτες, ανώτατους αξιωματούχους, επιφανείς ομογενείς, επενδυτές και ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.
Μπορεί από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έστειλε μηνύματα στους αναθεωρητές και αυταρχικούς ηγέτες απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ωστόσο ακόμα και κατά την παραμονή του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο «Μεγάλο Μήλο» δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα, αρκετοί έσπευσαν να εκμαιεύσουν την ημερομηνία που θα στηθεί η πρώτη κάλπη για να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Στις δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Bloomberg και στο CNN ρωτήθηκε για τις εκλογές και για πρώτη φορά δεν απάντησε απλά ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας, αλλά τις οριοθέτησε χρονικά λέγοντας ότι θα έχουμε εκλογές την Άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, ο πρωθυπουργός έβαλε μεν το χρονικό πλαίσιο, αλλά ημερομηνία δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφασιστεί η πρώτη Κυριακή των εκλογών αφού αν ακολουθήσει και δεύτερη – κάτι το οποίο θεωρείται μαθηματικά βέβαιο – θα πρέπει να μην συμπέσει με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Με αυτά τα δεδομένα η εκλογική διαδικασία θα γίνει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είτε την άνοιξη (πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις) είτε το καλοκαίρι (μετά τις πανελλήνιες).
Στόχος η κοινωνική συνοχή
«Ο πολιτικός χρόνος μέχρι την Άνοιξη είναι αρκετός και κρύβει πολλές παγίδες και αναταράξεις αφού μεσολαβεί ένας πολύ δύσκολος χειμώνας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση να σοβεί και αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί σε πρώτη φάση είναι η κοινωνική συνοχή», έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast. Αυτό, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία ακόμα βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και με ελάχιστη φθορά σε σχέση με όσα έχουν μεσολαβήσει από την άνοδό της στην εξουσία και μετά (πανδημία, ενεργειακή κρίση).
Στο Μαξίμου λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά, μία κυβέρνηση στην ελληνική πολιτική μετά το 1974 όπου ύστερα από τρία χρόνια θητείας, με όλα όσα έχουν συμβεί, να έχει το ίδιο προβάδισμα που είχε όταν κέρδισε τις εκλογές. Θεωρούν επίσης ότι αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά ταυτόχρονα δεν επαναπαύονται.
Ξεκάθαρος στόχος για το κυβερνών κόμμα είναι η αυτοδυναμία και αν δεν συμβεί αυτό, λένε ανώτατες κομματικές πηγές, οι κάλπες θα πρέπει να δώσουν ένα τέτοιο ποσοστό στον Κυριάκο Μητσοτάκη που να μην αφήνει περιθώρια στους πολιτικούς του αντιπάλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο δεν θα έχει καμία συνοχή και ομοιογένεια και θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες.
Ξέρουν πολύ καλά ωστόσο ότι την τελευταία λέξη έχουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι αν δεν δώσουν την απόλυτη αυτοδυναμία στη ΝΔ τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα plan B το οποίο θα διασφαλίζει την σταθερότητα της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η χώρα θα κυβερνηθεί».
Φαντάσματα του παρελθόντος
Αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση δεν είναι η ενεργειακή κρίση ή κάποια άλλη η οποία μπορεί να προκύψει στην πορεία προς τις κάλπες. Άλλωστε, όπως λένε, «είμαστε μια κυβέρνηση που ενηλικιώθηκε πολύ γρήγορα καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί απανωτές κρίσεις».
Αυτό που ξορκίζουν είναι το φάντασμα του λαϊκισμού το οποίο μάλιστα πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη. Άλλωστε ο λαϊκισμός τρέφεται από τις κρίσεις. «Σήμερα, οι Ιταλοί πηγαίνουν στις κάλπες και τα «άκρα» στην γειτονική μας χώρα κέρδισαν έδαφος τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα είναι οδηγός για μας για να μην κάνουμε λάθη του παρελθόντος που θα βάλουν την χώρα μας σε περιπέτειες», μας έλεγε κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή θύμιζε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κυβερνήσει δεν δίστασε να συνεργαστεί με ένα ακροδεξιό κόμμα και όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε.
Να διαλυθούν οι αμφιβολίες
Ένας από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση, ήταν να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες αλλά και να αλλάξει την εικόνα που είχαν οι περισσότεροι για την χώρα μας στο εξωτερικό. Αυτό, θεωρούν ότι σε έναν βαθμό το πέτυχαν και όπως μας έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό το εισέπραξε η ελληνική αποστολή στο ταξίδι στις ΗΠΑ. Όμως, γνωρίζουν ότι ο βαθμός καχυποψίας των πολιτών παραμένει και έτσι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος.
Για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι εξορμήσεις μικτών κλιμακίων από κόμμα και κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου