Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρευνα σοκ: Όσοι νόσησαν βαριά λόγω Covid-19 κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο


Oι ασθενείς που όταν νοσηλεύθηκαν λόγω Covid-19 είχαν εμφανίσει σοβαρή συστημική φλεγμονή κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες μετά τη φαινομενική ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, πάντως, δείχνει ότι αν παίρνουν συστηματικά στεροειδή φάρμακα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου τους λόγω σοβαρής «μακράς Covid-19» μειώνεται στο μισό.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρτς Μάινους, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», μελέτησαν 1.207 ενήλικες που είχαν νοσηλευθεί κατά τη διετία 2020-21 μετά από λοίμωξη Covid-19 και οποίοι είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα έως ενός έτους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ως δείκτης για τη σοβαρότητα της φλεγμονής τους κατά τη νοσηλεία τους χρησιμοποιήθηκε το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα τους, η οποία εκκρίνεται από το ήπαρ ως αντίδραση στο σήμα της φλεγμονής. Όσο πιο αυξημένη ήταν η συγκέντρωση της CRP σε έναν ασθενή τόσο πιο βαριά ήταν η κατάστασή του κατά τη νοσηλεία του.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα CRP κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σχέση με εκείνους που είχαν το μικρότερο επίπεδο CRP κατά τη νοσηλεία τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με τη σοβαρή φλεγμονή μειωνόταν ξανά έως κατά 51%, αν ο ασθενής είχε πάρει αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και την ανάρρωσή του από την οξεία φάση της Covid-19.

 
Όπως είπε ο δρ Μάινους, «πολλές λοιμώδεις νόσοι συνοδεύονται από μία αύξηση στη φλεγμονή. Τις περισσότερες φορές, αυτή η φλεγμονή είναι εστιασμένη τοπικά εκεί που βρίσκεται η λοίμωξη. Όμως, η Covid-19 είναι διαφορετική επειδή δημιουργεί φλεγμονή σε πολλά μέρη του σώματος πέρα από τους αεραγωγούς των πνευμόνων, για παράδειγμα στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Οι υψηλοί βαθμοί φλεγμονής μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των ιστών».


Οι Αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι η Covid-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία δυνητικά χρόνια νόσος, ιδίως αν είχε προηγηθεί σοβαρή φλεγμονή κατά τη φάση της νοσηλείας. Γι’ αυτό συστήνουν να γίνεται πιο ευρεία συνταγογράφηση στεροειδών λαμβανόμενων από το στόμα σε αυτούς τους ασθενείς με κορονοϊό που παίρνουν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τον Μάινους, «όταν κάποιος έχει κρυολόγημα ή ακόμη και πνευμονία, συνήθως θεωρούμε ότι η αρρώστια του έχει τελειώσει μόλις ο ασθενής αναρρώσει. Αυτό είναι διαφορετικό από μία χρόνια νόσο, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τους ασθενείς μετά από ένα οξύ επεισόδιο. Κατά παρόμοιο τρόπο, είναι ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η Covid-19 μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας σε πολλά μέρη του σώματος μετά την ανάκαμψη των ασθενών από το αρχικό επεισόδιο».

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει πέρυσι τον Δεκέμβριο ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν με βαριά Covid-19 και φαινομενικά ανάρρωσαν, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σύγκριση με όσους είχαν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19 και δεν είχαν νοσηλευθεί. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι για μερικούς ασθενείς η λεγόμενη «μακρά Covid-19» μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

.mononews 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόλεμος φιλόζωων-κυβέρνησης για τα ζώα -Τα πρόστιμα, οι απαγορεύσεις, οι φόροι

Την αντίδραση των φιλοζωικών σωματείων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς αλλά και για τα αδέσποτα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγο για διατάξεις που μας γυρίζουν χρόνια πίσω  ενώ υποστηρίζουν ότι στόχος δεν είναι να μπει μια τάξη στο θέμα των αδέσποτων αλλά η εξόντωση τους. Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία, μελετώντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου υποστηρίζει  ότι σκοπός του είναι η απαγόρευση της δράσης των σωματείων, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στα ζώα, αφού η κρατική μηχανή δεν είναι ικανή να τα φροντίσει. Αναφέρει ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο. Η ΠΦΠΟ επισημαίνει επίσης ότι το ν/σ καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν π...

Champions League: Άρσεναλ, Σίτι, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Παρί και Μπάγερν στους «8»

  Δύο ισπανικές, δύο αγγλικές, μια γαλλική και μια γερμανική ομάδα έχουν κλείσει ήδη θέση στα προημιτελικά του Champions League. Την προηγούμενη εβδομάδα προκρίθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι, η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν.  Ακολούθησαν η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα ενώ την Τετάρτη κλείνει η οχτάδα. Η Ντόρτμουντ υποδέχεται στη Γερμανία την Αϊντχόφεν μετά το 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία.  Στη Μαδρίτη η Ατλέτικο φιλοξενεί την Ίντερ από την οποία έχασε 1-0 στο Μιλάνο. Η περσινή φιναλίστ Ίντερ εάν τα καταφέρει θα είναι η μοναδική ιταλική που θα μπει στην κληρωτίδα ενώ εάν περάσει η Ατλέτικο θα είναι η 3η από την Ισπανία.  Από την άλλη η Ντόρτμουντ θέλει να γίνει η 2η γερμανική και η Αϊντχόφεν η μοναδική από την Ολλανδία.  Αναλυτικά τα παιχνίδια της φάσης των 16  Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Λάτσιο (Ιταλία) 3-0 (38΄, 66΄ Κέιν, 45΄+2΄ Μίλερ) Α΄ αγ. 0-1: Προκρίθηκε η Μπάγερν Μονάχου με συνολικό σκορ 3-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισ...

Οι 6 Ελληνοαμερικάνοι που εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο – Ποιοι είναι, οι σχέσεις με την Ελλάδα.

 Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ από τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς αυξάνεται η παρουσία των ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, κατά δύο εκπροσώπους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», οι ομογενείς θα μπορούν πλέον να συνεργαστούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσσο.  Αναλυτικότερα, στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας (Chris Pappas) ανανέωσε για άλλα δυο χρόνια την θητεία του, κερδίζοντας την μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ράσελ Πρέσκοτ, 54,4% (200,588 ψήφους) έναντι 45,6% (168.471 ψήφους). Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η ομογενής Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Νicole Μalliotakis), επανεξελέγη με το επιβλητικό 64,7% (160.908 ψήφους), απέναντι στην αντίπαλό της, Άντρια Μορς (Andrea Morse) από το Δημοκρατικό Κόμμα (35,3% - 87.640 ψήφους).  Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επιβεβαίωσε την υπεροχή του στην 12η Περι...