Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με την πλατφόρμα του Taxisnet να έχει ανοίξει, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώσουν τα εισοδήματά τους έως τις 30 Ιουνίου, καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης του εισοδήματός τους, προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Όσοι μάλιστα προχωρήσουν έγκαιρα στη δήλωσή τους, είναι πιθανό να εισπράξουν την επιστροφή φόρου ακόμη και πριν το Πάσχα.
Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες κατηγορίες φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος. Οι κατηγορίες αυτές είναι:
- Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης)
Με δεδομένο ότι στην αμοιβή από τίτλο κτήσης γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος ύψους 20% και η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δηλ. με αφορολόγητο όριο, προκύπτει επιστροφή σχεδόν του συνόλου του ποσού φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκε από τον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες από άλλες πηγές, τότε το ποσό που θα του επιστραφεί από τον φόρο του τίτλου κτήσης εξαρτάται από το ύψος του συνολικού του εισοδήματος.
- Οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι
Πρόκειται για «ελεύθερους επαγγελματίες», με έως και τρεις πελάτες ή που τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν πελάτη, με τον οποίο διαθέτουν και έγγραφη σύμβαση και δεν έχουν άλλο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης, προϋπόθεση για να φορολογηθεί ως μισθωτός ο παραπάνω φορολογούμενος, είναι να έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του. Στους φορολογούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί με μπλοκάκι γίνεται από τους εργοδότες τους παρακράτηση φόρου 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Επειδή όμως, φορολογούνται ως μισθωτοί, δηλ. δικαιούνται την έκπτωση φόρου μισθωτών που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους επιστρέφεται μέρος ή και το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Συγκεκριμένα για ετήσιο καθαρό εισόδημα έως περίπου 8.500 ευρώ τους επιστρέφεται το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Το ποσό που τους επιστρέφεται περιορίζεται όσο αυξάνεται το εισόδημα από το μπλοκάκι και μηδενίζεται περίπου στα 31.000 ευρώ εισόδημα.
- Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%
Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Έτσι εφόσον τους έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών ή είναι συνταξιούχοι που τους παρακρατήθηκε φόρος, τότε λαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 200 ευρώ.
- Όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο
Παράδειγμα δαπανών που εκπίπτουν από το φόρο είναι οι δωρεές και οι χορηγίες προς το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, προσφέρεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.
Ταυτόχρονα, διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία που της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί συνολικά 265.032 φορολογικές δηλώσεις.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι για τα νομικά πρόσωπα παύει να ισχύει, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης δήλωσης, προκειμένου να διεκδικήσουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Πηγή: mononews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου