Τα συμπτώματα αγγειακής άνοιας μπορεί να είναι παρόμοια με τη νόσο του Alzheimer και άλλους τύπους άνοιας. Εδώ θα διαβάσετε για τα κοινά σημάδια της αγγειακής άνοιας που πρέπει να γνωρίζετε. Είστε σε κίνδυνο;
Η αγγειακή άνοια επηρεάζει περίπου 150.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).
Προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα συμπτώματα αγγειακής άνοιας μπορούν είτε να αρχίσουν ξαφνικά, είτε να γίνουν πιο εμφανή σε μια χρονική περίοδο.
Τείνουν να χειροτερεύουν την πάροδο του χρόνου, αν και υπάρχει θεραπεία, που μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί αυτή η κατάσταση.
Αγγειακή άνοια: Συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα αγγειακής άνοιας περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ή την συμπεριφορά, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα με την κατανόηση.
Όμως, τα σημάδια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο αρχικό στάδιο, ή ίσως να μπερδευτούν με κάποια άλλη κατάσταση, όπως η νόσος Alzheimer.
Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς μπορεί να αντιληφθούν δυσκολίες στο περπάτημά τους και πιο συχνές πτώσεις.
Οι αλλαγές στην προσωπικότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η δυσκολία να βρεθούν οι σωστές λέξεις σε μια συνομιλία είναι επίσης συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.
Άλλα σημάδια στην αγγειακή άνοια μπορεί να περιλαμβάνουν ακράτεια ούρων, βραδύτητα σκέψης, σύγχυση και απώλεια μνήμης.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από την αγγειακή άνοια είναι άτομα άνω των 65 ετών, καπνιστές και άτομα που δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σύμφωνα με τον οργανισμό Alzheimer's Research UK.
Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την καθημερινή σωματική δραστηριότητα αλλά και την αντίστοιχη άσκηση σε ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η διάγνωση της αγγειακής άνοιας νωρίς είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε το NHS. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της προόδου της νόσου.
Το διαβάσαμε στο iatropedia
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου