Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προσδόκιμο ζωής:Η έλλειψη πρόληψης και η μη υγιεινή ζωή "ρίχνει" την Ελλάδα



Από την 3η στη 12η θέση με τους μακροβιότερους λαούς της Ευρώπης έπεσε η Ελλάδα, παρόλο που το διάστημα 1990- 2016, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων από τα 77,2 στα 81,5 έτη. 
Πού οφείλεται όμως αυτή η υποχώρηση στην κατάταξη; Τα κράτη που μας προσπέρασαν επένδυσαν σε πολιτικές πρόληψης και αγωγής υγείας προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Τούντα, οι τρέχουσες έρευνες του 2019 δείχνουν πως η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στην 18η θέση! 
«Η πρόληψη στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη στη συνείδηση των πολιτών, στην πρακτική των ιατρών και στις επιλογές της πολιτείας» υπογράμμισε ο κ.Τούντας σε πρόσφατη διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. 
Προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 
2016
Στην Ελλάδα ήταν τα  78,9 έτη για τους άνδρες και τα 84 έτη για τις γυναίκες. Στις χώρες της Ε.Ε ήταν τα 81 έτη με τις Ισπανία (83,5 έτη), Ιταλία (83,4 έτη) και Γαλλία (82,7 έτη) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. 
2015
Στην Ελλάδα καταγράφεται η πρώτη υποχώρηση. Το προσδώκιμο ζωής για τους άνδρες είναι στα 78,5 έτη και τα 83,7 έτη για τις γυναίκες.
Πώς αύξησαν οι άλλες χώρες το προσδόκιμο ζωής 
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής που εμφάνισαν οι υπόλοιπες χώρες δεν οφείλεται μόνο στα βελτιωμένα συστήματα υγείας, αλλά κυρίως στην έμφαση σε παράγοντες, όπως η στροφή στην υγιεινή ζωή που βασίζεται σε σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και μείωση του καπνίσματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δραστικό ρόλο έπαιξε και η θέσπιση ισχυρής πολιτικής για την πρόληψη και την κοινωνική αλληλεγγύη. 
Αιτίες θανάτου στην Ελλάδα 
40,3% από νοσήματα του κυκλοφοριακού συστήματος
25,6% από νεοπλάσματα 
Προδιαθεσικοί παράγοντες
25% υπέρταση 
19,3% κάπνισμα
11,6% υψηλή χοληστερόλη 
8,3% παχυσαρκία
5% ελλιπής σωματική άσκηση
Διατροφή και άσκηση στην Ελλάδα
9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα
15% δεν καταναλώνουν κανένα φρούτο
40% δεν ασκείται 
Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος 
25,8% συστηματικοί καπνιστές
12,7% ηλικίας 16-24 καπνίζουν καθημερινά 
7,1% καπνίζει περιστασιακά 
Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει γίνει σαφές ότι η προαγωγή υγείας, η οποία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του πληθυσμού για σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας του και στην τροποποίηση των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά (φτώχεια, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ανεργία) είναι μονόδρομος. Στην Ελλάδα αδυνατούμε να εφαρμόσουμε ακόμα και τον ψηφισμένο εδώ μια δεκαετία νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. 

Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι