Περισσότερα από 6000 παιδιά στην Κομοτηνή και σε παραμεθόριες περιοχές της Βουλγαρίας θα υποβληθούν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και με βάση τα όσα δήλωσε κατά την παρουσίαση προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, το 2015 είχε υλοποιηθεί παρόμοια δράση, για την οποία ο Οργανισμός βραβεύτηκε, ενώ το τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει και την αγορά κινητής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών.
Το έργο έχει τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) - INTERSYC II» και ανήκει στο πρόγραμμα "Interreg V-A Greece-Bulgaria" 2014-2020.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Interreg, Dinkova Jenya, το πρόγραμμα συνολικού ύψους 900.000 ευρώ χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τα δύο κράτη.
"Στη Βουλγαρία έχουν ήδη εξεταστεί 2500 παιδιά, επτά έως 14 χρόνων, πολλά από τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν οδοντιατρικά, ορθοπαιδικά και οφθαλμολογικά προβλήματα" ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του οργανισμού "Centre Nadja" στο Σαντάνσκι, Rossanka Venelinova.
Στόχος είναι να εξεταστούν 3250 παιδιά σε κάθε χώρα, ενώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων θα ξεκινήσει αρχές Μαρτίου, συμπηρώνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το έργο, που στοχεύει στην προστασία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών της διασυνοριακής περιοχής, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών και διάσωσης για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία, εκπαίδευση στο μοντέλο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets, με στόχο την προώθηση της Γραμμής 116000 και την ενημέρωση παιδιών και εφήβων για θέματα υγείας.
Πηγή: madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου