Επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό τον προσεχή Ιανουάριο και παράλληλα να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση της για την Ελλάδα, που συντάχθηκε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Η Επιτροπή επισημαίνει πως η όποια αναθεώρηση του κατώτατου μισθού προς τα πάνω θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, προκειμένου να προφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και να διατηρηθεί η καθοδική τροχιά της ανεργίας.
Τονίζει ακόμα πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν κατόπιν ειλικρινούς συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους, λίγες ημέρες αφότου η ΓΣΕΕ επέλεξε να απόσχει από σχετική συνεδρίαση. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως λάβει τις αποφάσεις για τον μισθό και συνεπώς η συζήτηση είναι προσχηματική.
Ακόμα πιο φανερές είναι οι ανησυχίες των Βρυξελλών για τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος δίνεται σε νέους κάτω των 25 ετών.
Η Κομισιόν επισημαίνει πως η κατάργηση του υποκατώτατου θα σημαίνει αξιόλογη αύξηση των αποδοχών αυτής της ηλικιακής ομάδας, και καλεί την Αθήνα να λάβει τις αποφάσεις της μόνον αφότου αναλύσει την πλήρη επίδραση οιασδήποτε αλλαγής στις προοπτικές απασχόλησης των νέων.
Υπενθυμίζει πως η νεανική ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην χώρα μας.
Ανοίγουν θέσεις στο Δημόσιο
Η έκθεση της Επιτροπής αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο προσλήψεων στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, αλλά και της μονιμοποίησης 7.500 συμβασιούχων.
Η Επιτροπή επαναβεβαιώνει πως μεταξύ 2019 και 2022 θα ισχύει αναλογία προσλήψεων - απολύσεων ένα προς ένα για τον δημόσιο τομέα. Αυτό θα επιτρέψει προσλήψεις σε κλάδους που αποτελούν «προτεραιότητα» δίχως να διογκωθεί το Δημόσιο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει πλέον ευθυγραμμιστεί από πλευράς μεγέθους με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τις 7.500 μονιμοποιήσεις, η Κομισιόν αναφέρει πως αυτό είναι εφικτό καθώς θα συνοδευτεί από ανάλογη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και συνεπώς δεν θα επιβαρυνθεί το μισθολόγιο του κράτους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου