Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στέλνει ο χειρουργός-ογκολόγος, Ιωάννης Σπηλιώτης, ο οποίος παρουσιάζοντας πριν από μερικές ημέρες τα νέα δεδομένα για τη θεραπεία του εκτίμησε πως από μία θανατηφόρα νόσο σε 10 χρόνια θα είναι μία χρόνια.
Ο χειρουργός - ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιωάννης Σπηλιώτης τόνισε πως δεν πρόκειται για μία προσωπική τοποθέτηση, ούτε προφητεία. Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως πρόκειται για επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας 15ετίας, τα οποία και παρουσίασε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018 (Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018), που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο καρκίνος σήμερα θεραπεύεται
«Πράγματι ο καρκίνος με τη μορφή που σήμερα απαντάται σε πάρα πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται. Έχουν γίνει μεγάλοι πρόοδοι στη φαρμακολογία, ενώ υπάρχουν και καινούριες τεχνολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για παράδειγμα, ένα ασθενής που νοσούσε με καρκίνο το 1980 το ποσοστό της μακροχρόνιας επιβίωσής τους, δηλαδή να υπερβαίνει τα 5 με 10 χρόνια, άγγιζε μόλις το 15 με 20%. Το 2010 η μακροχρόνια επιβίωση αγγίζει το 75 με 80%» είπε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας πως μέσα στα τελευταία 40 χρόνια άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο
Παράλληλα, ο κ. Ιωάννης Σπηλιώτης αναφέρθηκε στην έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή πρόληψη, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη να γίνεται συχνά, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
«Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο ιάσιμος είναι. Δηλαδή μία γυναίκα που σήμερα ανακαλύπτεται με ένα πρώιμα στάδιο καρκίνο του μαστού, θα διανύσει όλο το προσδόκιμο της επιβίωσής της χωρίς να έχει συσχέτιση ή ανίχνευση αυτού του νεοπλάσματος» ανέφερε ο χειρουργός – ογκολόγος.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχουν ακόμα «σκληρά οχυρά» όπως χαρακτηριστικά είπε. Όπως είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας ή προχωρημένες μορφές καρκίνου στον εγκέφαλο, κάνοντας λόγο για δύσκολες μορφές καρκίνου.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος γνωρίζουμε μία σειρά από νέα γενετικά μονοπάτια και μπορούμε να παρέμβουμε στους μηχανισμούς καρκινογένεσης. Υπάρχουν επίσης εξελίξεις στη νέα τεχνολογία. Εγκαταλείφθηκε πια η κλασική χειρουργική. Μιλάμε για άλλες τακτικές. Η ακτινοθεραπεία μάς έφερε στην επιφάνεια καινούρια μηχανήματα» ανέφερε.
Η χώρα μας έχει υψηλό επίπεδο φροντίδας
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ, η χώρα μας έχει πολύ υψηλό επίπεδο ογκολογικής φροντίδας στον ασθενή. «Όλο αυτό το διάστημα της κρίσης κανένας ασθενής δεν στερήθηκε τη θεραπεία του» διευκρίνισε.
Τέλος, ο χειρουργός – ογκολόγος, Ιωάννης Σπηλιώτης τόνισε, για ακόμη μία φορά, το πόσο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί η πρόληψη, αποκαλύπτοντας πως στο τέλος της δεκαετίας του '20 ο καρκίνος θα είναι όπως ήταν η φυματίωση πριν από χρόνια.
Τι σημαίνει πρόληψη
Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι πρέπει να κάνει ένας ενήλικας για την πρόληψη του καρκίνου αναφέρθηκε σε μία σειρά από εξετάσεις που πρέπει να γίνονται συχνά.
Η μαστογραφία, το τεστ ΠΑΠ, η ετήσια εξέταση από το γιατρό τους, η ψηλάφηση των μαστών κάθε μήνα για τις γυναίκες, η εξέταση του PSA για τους άνδρες και η κολονοσκόπηση είναι μερικές από τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται συχνά.
Αναφερόμενος στους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου, δήλωσε η καθιστική ζωή, το γρήγορο φαγητό και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου