Η βιταμίνη D είναι ευρύτερα γνωστή για τη συμβολή της στη διατήρηση της σκελετικής υγείας, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Σύμφωνα όμως με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη παίζει επίσης ρόλο-κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS), υποδεικνύουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D στις γυναίκες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού αλλά και θανάτου από τη νόσο.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες παγκοσμίως και επίσης αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Αναπαραγωγικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία και η ατεκνία.
Μέχρι σήμερα, ο ρόλος της βιταμίνης D στον συχνό γυναικείο καρκίνο παρέμενε ασαφής. Από τα ευρήματα της νέας μελέτης, η οποία περιλάμβανε περίπου 600 γυναίκες, προέκυψε πως η επάρκεια βιταμίνης D στον γυναικείο οργανισμό συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Επίσης, από το σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, όσες είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό τους υπολογίστηκε πως είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσες είχαν τη μικρότερη συγκέντρωση βιταμίνης D.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η συσχέτιση αυτή οφείλεται στην ιδιότητα της βιταμίνης D να εμποδίζει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και κατ’ επέκταση τη μετάλλαξή τους σε καρκινικά.
«Αν και τα διαθέσιμα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι ασαφή σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον καρκίνο του μαστού, τόσο η νέα μελέτη όσο και άλλες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδά της συνδέονται με μικρότερο καρκίνο του μαστού» αναφέρει η Δρ Τζοάν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS. «Η βιταμίνη D ενδεχομένως παίζει ρόλο στον έλεγχο των καρκινικών κυττάρων του μαστού ή σταματά την ανάπτυξή τους» προσθέτει.
Το διαβάσαμε στο onmed
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου