Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε και σήμερα απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή τα 12 ναυτικά μίλια αλλά και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και ο υπουργός σύμφωνα με το Anadolu τόνισε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει πολεμική παρέμβαση στο Αιγαίο επαναφέροντας το casus belli αλλά και ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από εδώ και πέρα καμία παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και δεν θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, επαναφέροντας το casus belli.
«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού.Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων.
Οταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν..Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»:
«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση».
Πηγή: madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου