Η «έγκαιρη» πρόσβαση στη μετάγγιση αίματος είναι ένα μέτρο εξοικονόμησης ζωής ή μέτρο που μπορεί να θεραπεύσει μια σοβαρή ασθένεια στους ασθενείς.
Το αίμα είναι συστατικό ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση και τη διατήρηση των μηχανισμών του οργανισμού, παρέχοντας τροφή στους ιστούς του σώματος και στα όργανα. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους κάποιος χρειάζεται αίμα. Η ανάγκη για αίμα μπορεί να προκύψει από ιατρικές καταστάσεις, τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα και περιπλοκές που συνδέονται με τη γέννηση του παιδιού.
Η «έγκαιρη» πρόσβαση στη μετάγγιση αίματος είναι ένα μέτρο εξοικονόμησης ζωής ή μέτρο που μπορεί να θεραπεύσει μια σοβαρή ασθένεια στους ασθενείς. Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εμπλέκονται στην ευγενή πράξη αιμοδοσίας είναι πράγματι κοινωνικά σπουδαίο και ευθύνη απέναντι στο ανθρώπινο σύνολο.
Σημασία της αιμοδοσίας
Το αίμα αποδίδεται επίσης ως «υγρό της ζωής» καθώς χειρίζεται τις βασικές λειτουργίες που συντηρούν τη ζωή. Οι κύριες λειτουργίες του περιλαμβάνουν τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος, του διοξειδιίου του άνθρακα από τους ιστούς του σώματος στους πνεύμονες και των ορμονών από τους αδένες σε όλο το σώμα. Αν ταράσσεται μία από αυτές τις λειτουργίες, ο άνθρωπος μπορεί να υποκύψει λόγω απώλεια αίματος εάν δεν του δοθεί εγκαίρως για να θρέψει και να καθαρίσει τον οργανισμό του.
Η δωρεά αίματος γίνεται όλο και πιο σημαντική επειδή δεν έχουν όλοι την ίδια ομάδα αίματος. Συνολικά, υπάρχουν τέσσερις τύποι αίματος (ομάδες αίματος) που ταξινομούνται με βάση τους παράγοντες Rh. Το αίμα που έχει εξαχθεί μέσω μετάγγισης πρέπει να ταιριάζει με την ομάδα αίματος του ασθενούς. Για να επιτευχθεί τέλεια αντιστοιχία, οι ασθενείς κάνουν αυτόλογες αιμοδοσίες πριν ξεκινήσει μια χειρουργική επέμβαση.
Με απλά λόγια, το αίμα μπορεί να οριστεί ως το υγρό που υπάρχει στο σώμα μας και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε άλλες περιοχές
-Το αίμα παίρνει μαζί του τα απόβλητα που χρειάζεται να φύγουν έξω από το σώμα
-Το αίμα προμηθεύει τους ιστούς του σώματος με θρεπτικά συστατικά όπως γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα
-Το αίμα φροντίζει επίσης για ανοσολογικές λειτουργίες (κυκλοφορία λευκών αιμοσφαιρίων και ανίχνευση βλαβερών ριζών από αντισώματα), για το μηχανισμό αυτόματης αποκατάστασης (πήξη) του οργανισμού, ρύθμιση του pH του οργανισμού και ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Το σώμα ενός ενήλικου έχει περίπου 4-6 λίτρα αίματος
Tο αίμα σας μπορεί να δώσει ζωή σε κάποιον που δεν μπορεί να δημιουργήσει αίμα μέσα σε περιορισμένη διάρκεια. Είναι ηθικό καθήκον μας να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Μπορεί να χρειάζεστε αίμα σε οποιαδήποτε στιγμή λόγω κάποιας ατυχούς ή ιατρικής κατάστασης.
Πηγή: iatronet.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου