Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταστροφές σε ελληνικούς ναούς και μνημεία στα Σκόπια


Οργή προκαλούν οι καταγγελίες της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος - Αυστραλίας για βεβήλωση μνημείων του ελληνικού πολιτισμού και καταπίεση των μελών της ελληνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, την ώρα μάλιστα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Καταστροφές μνημείων και εκκλησιών στα Σκόπια
Μεγάλες είναι και οι καταστροφές σε μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στη γειτονική χώρα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Μ. Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός Σλαβολόγος και  δημοσιογράφος ο ίδιος, για τις ανάγκες τους βιβλίου του «Φάκελος Μακεδονία – Υπόδουλοι Έλληνες των Σκοπίων» κατέγραψε εικόνες από παρατημένα αγάλματα μέσα σε χωράφια, αποθηκευμένα αγάλματα με ελληνικές επιγραφές στις αποθήκες των μουσείων της ΠΓΔΜ και βεβηλώσεις σε ελληνικές εκκλησίες.
«Αν πάτε στην Αχρίδα οι εικόνες στις ελληνικές εκκλησίες είναι όλες ξυσμένες, όλες οι τοιχογραφίες είναι κατεβασμένες, εκτός από μερικές, όπως του Κύριλλου και του Μεθόδιου, και υπάρχουν μεγάλες καταστροφές», σημειώνει ο κ. Χρυσανθόπουλος.
"Δεν μπορούν να πουν καν ότι είναι Έλληνες"
«Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπουν στις απογραφές του πληθυσμού να αναγράφονται στους καταλόγους τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ως Έλληνες. Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν ελληνικά, ούτε και να πουν ότι είναι Έλληνες, πόσο μάλλον Μακεδόνες Έλληνες», είπε στο star.gr, ο κ. Χρυσανθόπουλος.
Όπως σημειώνει, η ελληνική κοινότητα της ΠΓΔΜ αριθμεί λίγο παραπάνω από 100.000 άτομα και σίγουρα όχι πάνω από 200.000. Πρόκειται κυρίως για Βλάχους, Σαρακατσάνους και κάποιους Σλαβόφωνους, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί από τη γειτονική χώρα και κάποιοι άλλοι επιμένουν να λένε ότι είναι Έλληνες.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ελληνικών οικογενειών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό τους επίθετο, αλλά μόνο το Σλάβικο, ενώ όπως είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος στη γειτονική χώρα δεν λειτουργούν ελληνικά σχολεία και δεν υπάρχουν ελληνικοί ορθόδοξοι ναοί.
«Οι Έλληνες που μένουν στην ΠΓΔΜ δεν τολμούν να πουν ότι είναι Έλληνες. Πρέπει να καταγραφούν ως Μακεδόνες ή ως άλλοι», λέει.
Τέλος, επανέλαβε ότι τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με την οποία ζητούν να βρεθεί λύση στο σκοπιανό, η οποία θα συνδέεται με την ιστορική αλήθεια.

Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι