Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυξάνονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο λόγω των προσφυγικών ροών


Μεγάλες διαστάσεις τείνει να πάρει εκ νέου η προσφυγική κρίση με την παρούσα Κυβέρνηση να καλείται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, να αντιμετωπίσει ενδεχομένως ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Παραδοσιακά, η εισροή μεταναστών αυξάνεται από την Άνοιξη και έπειτα λόγω των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν ωστόσο η διαφοροποίηση, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός πως πλέον την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και ο Έβρος όπου ήδη παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες ροές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΕΛΑΣ στέλνει σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη πάνω από 50 αστυνομικούς για να ενισχύσουν τις περιπολίες αν και η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η γειτονική χώρα έχει αντικαταστήσει, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την αντίστοιχη υπηρεσία φύλαξης συνόρων με τη στρατοχωροφυλακή ενισχυμένη με αξιωματικούς της ΜΙΤ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψαν οι Τούρκοι στους Έλληνες αντιπροσώπους στην συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια Σύριοι προσφυγές και περίπου 190.000 Αφγανοί και φυσικά βασικός στόχος τους είναι να περάσουν με κάποιο τρόπο στην Ευρώπη.

Το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει τοποθετήσει 60 κάμερες ακόμη κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες – μαζί με αυτές που υπάρχουν ήδη – θα στέλνουν απευθείας εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, στο κέντρο ελέγχου συνόρων που έχει έδρα την Κατεχάκη.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιτελείς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στις δυο χώρες πριν το περιστατικό με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει κάθε φορά που θα εντοπίζουν άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα, να ανταλλάσσουν sms στα οποία θα αναφέρουν τις συντεταγμένες εντοπισμού των ατόμων, από τα 49 μηνύματα που έστειλε η Ελλάδα τον Μάρτιο η Τουρκία απάντησε μόνο σε 1, τη στιγμή που τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε στείλει 102 μηνύματα και η γειτονική χώρα είχε ανταποκριθεί στα 14.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ελληνική πλευρά παρέδωσε στις τουρκικές Αρχές πληροφορίες για τα παράνομα δίκτυα μεταφοράς μεταναστών. Ονόματα, κινητά τηλέφωνα και τρόπο δράσης παράνομων κυκλωμάτων που δρουν στην Τουρκία για να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2017 η Ελλάδα μέσω της Ιντερπόλ είχε στείλει στην Τουρκία συνολικά 37 πληροφοριακά δελτία που αφορούσαν συνολικά 133 εμπλεκόμενα άτομα σε παράνομη μεταφορά μεταναστών ενώ ήδη για το 2018 τα αντίστοιχα πληροφοριακά αιτήματα έχουν φτάσει τα 22 και αφορούν συνολικά 47 άτομα που δραστηριοποιούνται στην παράνομη μεταφορά ανθρώπων.
Σε ένα μόνο μήνα πέρασαν παράνομα 2.900 αλλοδαποί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο το μήνα Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 αλλοδαποί, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού αριθμού αφίξεων στη χώρα μας το 2017 από την ίδια περιοχή.

Παράλληλα την ίδια ώρα οι «ροές» πρόκειται να εκτιναχθούν από τον Έβρο καθώς χιλιάδες είναι οι παράνομοι μετανάστες από χώρες κυρίως της Αφρικής αλλά και Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, καθώς και πρόσφυγες απ’ την Συρία (σε πολύ μικρότερο όμως μικρότερο αριθμό) που ετοιμάζονται να περάσουν τον ποταμό Έβρο για να έρθουν στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ειδικά κέντρα κοντά στην Αδριανούπολη ξα αναχωρούν κατά κύματα με στόχο να περάσουν την ελληνο-τουρκική μεθόριο.

Για ποιο λόγο οι περίφημες «ροές» δεν κατευθύνονται στην Βουλγαρία;

Για τον πολύ απλό λόγο ότι εκεί φυλάσσονται τα σύνορα ενώ επιπρόσθετα έχει κατασκευαστεί φράχτης από τον Ιανουάριο του 2017.

«Δεν βλέπεις κανέναν πρόσφυγα ή λαθρομετανάστη μέσα στην Αδριανούπολη. Τους κρατάνε σε ελεγχόμενους χώρους αστυνομία και στρατός της Τουρκίας, ώστε με ελεγχόμενο τρόπο να τους στέλνουν στην Ελλάδα. Φαίνεται ξεκάθαρα αυτό και το γνωρίζουν όλοι στην απέναντι πλευρά», χαρακτηριστικά στο Evros news άνθρωπος που βρέθηκε στην Αδριανούπολη.

Οι παράνομοι μετανάστες φτάνουν πλέον με τη βοήθεια των Τούρκων πολύ άνετα στην τουρκική όχθη, όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι, ακόμα και όταν τα νερά του κατεβαίνουν ορμητικά.

Από την ελληνική πλευρά των συνόρων δεν υπάρχει κανενός είδους αποτροπή εισόδου. Απλώς οι αλλοδαποί περνούν την τυπική γραμμή των συνόρων και μετά εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος όπου κινούνται μέχρι να συναντήσουν κάποιο αστυνομικό ή στρατιωτικό.

Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι στις περισπούδαστες αναλύσεις, γίνεται βαθυστόχαστη ανάλυση του πόσο η Τουρκία στέλνει τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά λέξη για μέτρα αποτροπής εκ μέρους της Ελλάδας.
Πηγή: eleftherostypos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι