«Παράθυρο» ευκαιρίας για περισσότερους από 485.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά τους με την ιρλανδική μέθοδο Split and Freeze ανοίγουν Ευρωπαίου αξιωματούχοι με τις συστάσεις τους προς του Έλληνες τραπεζίτες να διευρύνουν την εφαρμογή του επίμαχου μοντέλου.
Σύμφωνα με πηγές το μοντέλο της Ιρλανδίας που προβλέπει το διαχωρισμό υποθηκών θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα στη χώρα μας εμποδίζοντας τα ιδρύματα να παρεκκλίνουν της στοχοθεσίας τους για ρυθμίσεις στεγαστικών, ύψους 8,6 δις. ευρώ σε βάθος διετίας.
Η μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη MEA (43,4%) καταγράφοντας μάλιστα αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2016 που ήταν 41,5%.
Την ίδια στιγμή αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των ΜΕΑ που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία.
Ειδικότερα στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 13,9% τελεί υπό νομική «ομπρέλα» με σχεδόν τρεις στους δέκα δανειολήπτες με στεγαστικά να έχουν αιτηθεί ένταξης στο νόμο Κατσέλη.
Παράλληλα πάνω από 3 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια «ξανασκάνε» μέσα σε διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.
Το ιρλανδικό μοντέλο είναι πιο εξελιγμένο εργαλείο σε σύγκριση με το ντόπιο «Split and Balaance».
Έστω ότι σε δάνειο ύψους 250.000 ευρώ ο δανειολήπτης αποδεικνύεται ότι μπορεί να πληρώσει τις 150.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό ήτοι 100.000 ευρώ «παγώνει» με την όποια τακτοποίησή του να μετατίθεται για το μέλλον. Στον αντίποδα το ιρλανδικό μοντέλο προβλέπει το σταδιακό «κούρεμα» ή ακόμη και την διαγραφή του δεύτερους μέρους.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός ιρλανδικής ρύθμισης μένουν οι δανειολήπτες που έχουν ακίνητη περιουσία.
Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου