Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά μα


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια σε ετήσια βάση έως το 2030.
 
Ο κύριος λόγος που η καρδιοπάθεια αναδεικνύεται σε βασική αιτία θανάτου για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.
 
Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Παρακάτω μπορείτε να δείτε 10 βασικά σημάδια που θα σας παρακινήσουν να επισκεφτείτε άμεσα τον καρδιολόγο.
 
1. Πόνος στο στήθος: Είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του εμφράγματος που αναζητούν οι γιατροί. Ένα επικείμενο έμφραγμα όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος, ενώ το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως κάποια δυσλειτουργία στους πνεύμονες ή στο γαστρεντερικό.
 
2. Επίμονος βήχας: Ο βήχας και η δύσπνοια αποτελούν πρώιμα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.
 
3. Ζαλάδα: Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αρρυθμίας.
 
4. Έντονη κόπωση: Η αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν το έμφραγμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.
 
5. Ναυτία και απώλεια όρεξης: Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα. Επίσης, το οίδημα στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη όρεξη.
 
6. Γενικευμένος πόνος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια, οι αγκώνες, ο αυχένας, το σαγόνι και η κοιλιά. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, δεν εκδηλώνεται πόνος στο στήθος αλλά μόνο σε αυτά τα σημεία του σώματος.
 
7. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός: Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική. Όταν όμως είναι συχνή και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.
 
8. Εφίδρωση: Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.
 
9. Οίδημα: Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα. Έτσι, εκδηλώνεται πρήξιμο στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά.
 
10. Αδυναμία:Όπως και στην περίπτωση της αδικαιολόγητης κόπωσης, η αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί μερικές ημέρες πριν από το έμφραγμα ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του εμφράγματος.
 
Πηγή: onmed.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι