O χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θέτει ως απαραίτητο όρο το ΔΝΤ για να μετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, γράφει η Welt.
Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία λόγω της απαίτησης του Ταμείου για ελάφρυνση ύψους έως και εκατό δισ. ευρώ -στην οποία η Γερμανία θα είχε τη μερίδα του λέοντος-. Πώς να εξηγήσει στη βουλή και την κοινή γνώμη, γράφει η γερμανική εφημερίδα, ότι θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο με αντάλλαγμα μια συμμετοχή ύψους 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σολτς δεν εμφανίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής για να απαντήσει στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Οι Φιλελεύθεροι του προσάπτουν ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων ως προς το θέμα αυτό.
Το δίλημμά του Σολτς είναι τεράστιο, σημειώνει η Welt. Τι είδους ελάφρυνση και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να αποδεχθεί; Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει στο τέλος συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ελλάδα για το ύψος της ελάφρυνσης από τους ευρωεταίρους.
Η γερμανική κυβέρνηση αποδέχεται μεν τη μετατροπή του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της παραιτούνται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.
Από την μέρα που ξέσπασε η ευρω-κρίση η Άνγκελα Μέρκελ επέμενε ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης και μέχρι σήμερα υπάρχουν βουλευτές, τουλάχιστον στους Χριστιανοδημοκράτες, που εμμένουν σ’ αυτή τη θέση λόγω των πιέσεων που ασκούν οι πολιτικοί ανταγωνιστές Φιλελεύθεροι και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Το ΔΝΤ χαλαρώνει την πίεση
Το ΔΝΤ από την άλλη δείχνει τώρα περισσότερη ευκαμψία στο θέμα της ελάφρυνσης, γράφει η Welt, καθώς δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο δείχνει και οι ιθύνοντές του φοβούνται μήπως αποκλειστούν μια και καλή από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης αν στυλώσουν τα πόδια στο θέμα της Ελλάδας-εξέλιξη που θα αποτελούσε καταστροφή από πολιτική άποψη για το Ταμείο.
«Ποιος χρειάζεται ένα Νομισματικό Ταμείο αν δεν είναι παρόν στις κρίσεις; Γι’ αυτό και το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα στην ελάφρυνση των 100 δισ, ευρώ. Και τώρα οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να βρουν ένα συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε αμφότερους να τηρήσουν τα προσχήματα», υπογραμμίζει το άρθρο.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου