Κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Κομισιόν στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια, αποτελεί η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ο κ. Γιούνκερ μοιάζει να στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης της Αθήνας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, επιλέγοντας να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και την οικονομία και ενώ καταγράφηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραπόδοση έναντι των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά και τη δυνατότητα της Κομισιόν να στηρίξει την Ελλάδα σε μια σειρά από θέματα, όπως η τέταρτη αξιολόγηση, η αναδιάρθρωση του χρέους, η καθαρή έξοδος και το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι, για το θέμα των μέτρων του 2019 και του 2020, στελέχη της Κομισιόν εκφράζουν με διάφορες αφορμές τη θέση ότι δεν είναι απαραίτητα, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ επέμεινε να νομοθετηθούν.
Επίσης, στις συναντήσεις θα τεθούν αναπτυξιακά ζητήματα, με την Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναζητούνται εκατέρωθεν τρόποι για την περαιτέρω αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η Κομισιόν και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει επανειλημμένως τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, εκτιμάται πως οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές για εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Τέλος, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, όπως η Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια, των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και του προσφυγικού.
Πηγή: madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου