Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τίποτα όσον αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο


Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, την Τρίτη το μεσημέρι, στο Center of Strategic and International Studies, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Όσον αφορά την οικονομία, σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση της ανάπτυξης μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή δύσκολων αλλά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
«Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει με αρκετή έμφαση είναι οι πραγματικές βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας πραγματικά ανταγωνιστική και θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».
Για τον λόγο αυτό, κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υποστηρίζει «μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα εστιάσει στις σημαντικές δυνατότητες της Ελλάδας να προχωρήσει».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει και δημόσια έκκληση για την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
«Καλώ την Τουρκία, δημοσίως, να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι έγκλειστοι σε φυλακή υψίστης ασφάλειας. Και αυτό είναι ένα μικρό συμβάν. Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κρητική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα του γεγονότος, ενώ την κατηγόρησε και για πολυφωνία που, όπως είπε, λειτουργεί αρνητικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τη σημασία του συμβάντος. Και σαφώς ένα από τα θέματα που έχω με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μοιάζει να μιλάει με δύο φωνές. Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό. Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον υπουργό 'Αμυνας κ. Καμμένο. Και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σήμερα να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο».
Τέλος, επανέλαβε τον φόβο πως υπάρχει ο κίνδυνος ένα μικρό περιστατικό να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό θέμα που θα διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Και πάλι, θα πω δημοσίως ότι το περιστατικό αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλη ζημιά στην καλή θέληση που νομίζω ότι υπάρχει μεταξύ των δύο λαών μας» σημείωσε.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια είναι ανοικτή προς ένα συμβιβασμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια σειρά από προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά.
«Πάντα μιλούσαμε για μια λύση πακέτο. Δεν πρόκειται για λύση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Και φυσικά, μια λύση πακέτο πρέπει να συμπεριλάβει αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα σχολικά βιβλία. Αυτά τα θέματα είναι μερικές φορές πιο σημαντικά και από το θέμα του ονόματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης με τον πιο εμφατικό τρόπο το θέμα της ταυτότητας, ξεκαθάρισε πως η πολιτισμική κληρονομία της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, που χωρίς να προχωρά σε διευκρινίσεις κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να μοιραστούν «την πολιτισμική κληρονομία» της Μακεδονίας.
«Δεν έχουμε τίποτα να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και επειδή άκουσα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι πρέπει να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, δεν υπάρχει τίποτα για να μοιραστούμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση ή σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα. Αυτό αποτελεί βασικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό το θέμα».
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη και τη φερόμενη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να απαντηθεί από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για αθέμιτες συμφωνίες με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
«Νομίζω ότι σχετικά με τον κ. Σαββίδη, ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν και εξακολουθεί να είναι σε κάποιο βαθμό πολύ κοντά μαζί του. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις εταιρίες τσιγάρων του και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση».
Κάνοντας λόγο για μια «νέα γενιά ολιγαρχών» που, όπως είπε, είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το πρόσφατο περιστατικό με τον κ. Σαββίδη αποτελεί ντροπή για τη χώρα διεθνώς και τόνισε την ανάγκη για τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι μοντέρνες δημοκρατίες σήμερα δεν κινδυνεύουν τόσο από τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, όσο από τη διάβρωση των θεσμικών θεμελίων που αποτελούν τον πυρήνα τους
«Και είναι καθήκον μου, αν μη τι άλλο, αυτό είναι πιο σημαντικό ακόμα και από το τι συμβαίνει στην οικονομία, να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει μια αποτυχημένη χώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους θεσμούς της».

Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι