Σκοπιανό: Αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς. Η στήριξη Ερντογάν και η πρόκληση Γιλντιρίμ
Έντονη κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει τις σημερινής συνάντησης Κοτζιά - Ντιμιτρόφ με τον Μάθιου Νίμιτς.
Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Νίμιτς.
Ο κ. Κοτζιάς, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ.
Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών έχει ως εξής:
«Ο κ. Mάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ , Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη στις 13 Φεβρουαρίου 2018. Η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την "όνομα".»
Ζάεφ: Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας»
Εντωμεταξύ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Anadolu», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας», αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.
«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε, επίσης, πως «τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ενώ συμπήρωσε πως η χώρα του αναπτύσσει επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα.
Στήριξη Ερντογάν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, συναντήθηκε χθες ο απόγευμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πΓΔΜ, υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα (για το θέμα του ονόματος), προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι κ.κ. Ζάεφ και Ερντογάν συμπέραναν ότι οι δύο φιλικές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία μέσω της αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην πΓΔΜ και μέσω νέων πρωτοβουλιών από τη μεριά των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Προκαλεί ο Γιλντιρίμ, που είδε τον Ζάεφ: Μόνο η «Μακεδονία» θα αποφασίσει για το όνομά της
Αξίζει να σημειωθί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στην Άγκυρα χθες, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και, όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια».
Ο Γιλντιρίμ τόνισε την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.
Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερός μας φίλος».
Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ανέφερε:
- «Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουν λύση στη χώρα. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν η λύση θα προστατεύει το κύρος και την ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν».
- «Το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας. Η “Μακεδονία” ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»
- «Στην περίπτωση που οι πολιτικοί φορείς στη “Μακεδονία” αναπτύξουν κοινή στρατηγική και αλληλοενημερώνονται μπορεί να υπάρξει εθνικός συμβιβασμός».
- «Όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Για την “Μακεδονία” και τους πολίτες της είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα και για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων».
- «Μπορεί να υπάρξει τελική λύση μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας αυτόν το Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου, επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η “Μακεδονία” θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί, θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Αν το πρόβλημα λυθεί, θα τεθεί αμέσως σε ισχύ».
«Με όλους τους γείτονές μας συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς και με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει έντονη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.
Πηγή: madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου