Υπό το φως των δηλώσεων Νίμιτς, χθες στον Ant1 και προχθές στην EΡΤ, ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων. Στις 17:00 ώρα Ελλάδας οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, οι πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης από την ελληνική πλευρά και Βάσκο Ναουμόφσκι από την πλευρά της ΠΓΔΜ πραγματοποιούν συνάντηση με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος όπως αποκάλυψε θα καταθέσει "νέα πρόταση", για την οποία πάντως προϊδέασε ότι θα αποτελεί σύνθεση παλαιότερων προτάσεων. Πριν την κοινή συνάντηση, ο αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να έχει χωριστές συνομιλίες με τους δύο διαπραγματευτές.
Όπως είπε "δεν υπάρχει μαγική λύση". "Αν υπήρχε κάτι εντελώς καινούριο, θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, οι άνθρωποι στ Σκόπια, οι άνθρωποι στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο". Τόνισε επίσης, ότι "πρέπει να είμαστε ρεαλιστές" διότι ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται ήδη στο σημερινό όνομα (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και την Ελλάδα, ενώ πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν τη χώρα αυτή ως Republika Makedonija, επομένως ο όρος Μακεδονία είναι "συνδεδεμένος με τη χώρα αυτή".
Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά προσέρχεται με τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για κάθε χρήση. Η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης προκειμένου να κρίνει πώς θα προχωρήσει από εκεί και πέρα η διαδικασία και αν θα υπάρξει μια συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μια τέτοια ευκαιρία για παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μεταξύ 23 - 26 Ιανουαρίου, με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με την παρουσία ή μη του πρωθυπουργού εκεί καθώς τη συναρτά με την εξέλιξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη.
Την προηγούμενη Πέμπτη (11.1.2018), μετά τη "μυστική" συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασαν "την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία". Παράλληλα, σημείωναν πώς "συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος". Ο "ενεργότερος ρόλος", όπως αποκάλυψε δύο μέρες μετά με δηλώσεις του στο Reuters ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, μεταφράζεται σε συμφωνία των δύο μερών να συστήσουν διαπραγματευτικές ομάδες υπό το ελληνικό και το σκοπιανό ΥΠΕΞ αντίστοιχα, παράλληλα προς τη διαδικασία Νίμιτς, για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το όνομα.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια
Στο μεταξύ, στα Σκόπια διήμερη επίσκεψη, σήμερα και αύριο, πραγματοποιεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με ατζέντα το θέμα της ονομασίας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στον ευρωατλαντικό οργανισμό, αλλά και τις "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της.
Καμμένος στους ρυθμούς της ... "Βαρντάσκα"
Στο εσωτερική πολιτική σκηνή και συγκεκριμένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, εμμένοντας στην σκληρή γραμμή περί μη συμπερίληψης του όρου "Μακεδονία" στη ονομασία των Σκοπίων, έκανε αισθητή τη ... "συμβολή" του στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ανεβάζοντας στο τουίτερ Χάρτη της Γιουγκοσλαβίας το 1937 όπου τα Σκόπια ονομάζονται "Βαρντάσκα". Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή με άρθρο του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την περίληψη που στην ονομασία της γείτονος περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία" και δη σε δραματικούς τόνους, καθώς όπως σημειώνει κάτι τέτοιο θα σημάνει τη" συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού". Και καταλήγει: "Μία τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οιασδήποτε βαθμίδος. Ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό".
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, επανέλβαε τη γραμμή υπέρ της εθνικής θέσης για το όνομα όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992 και της "κόκκινης γραμμής" που έθεσε το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008.Πρόσθεσε, πώς θέση του κόμματος είναι ότι "για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών".
Πηγή: madata.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου