Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεισμός στην Αττική: Περιμένουν νέες δονήσεις οι σεισμολόγοι. Υπήρχαν ενδείξεις

Σεισμός στην Αττική: Περιμένουν νέες δονήσεις οι σεισμολόγοι.  Υπήρχαν ενδείξεις

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι αντίστοιχοι σεισμοί, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, εξέφρασαν σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες το βράδυ την Αθήνα με επίκεντρο 24χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Σταμάτας.
Οι επιστήμονες –αν και δεν μπορούν να το πουν με βεβαιότητα– υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο χθεσινός σεισμός να ήταν ο κύριος. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι θα υπάρξουν αρκετές ακόμη δονήσεις στην περιοχή και δεν αποκλείεται να σημειωθεί και πάλι αντίστοιχου μεγέθους σεισμός.
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο και στο στόχαστρο του Εγκέλαδου βρέθηκε και η Αττική το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο σεισμός 4,4 Ρίχτερ τρόμαξε τους Αθηναίους.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 22:24 και είχε επίκεντρο 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σημειώθηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε πέντε χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Στη συνέχεια ακολούθησαν τουλάχιστον 15 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 2,9 Ρίχτερ.
Το Γεωδυναμικό έδωσε αρχικά 4,2 ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε αρχικά 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια το αναθεώρησε προς τα κάτω δίνοντας 4,3 ρίχτερ. Το ΑΠΘ έδωσε 4,4 ρίχτερ εξαρχής.
Χουλιάρας: Περιμένουμε κι άλλον σεισμό
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέος σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή, αυτό μένει βέβαια να φανεί, ωστόσο και εκείνος τόνισε πως το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι τα μεγέθη που δίνουν τα ρήγματα δεν είναι μεγάλα.


Τσελέντης:  Υπήρχαν ενδείξεις για τον σεισμό
Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.
Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου.
Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.
Όπως είπε ο καθηγητής τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν την έκκληση ραδονίου, ενός υλικούς που εντοπίζεται σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε σεισμική διέγερση.
Εδώ και κάποιες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Α. Τσελέντης είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί.
Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή τη συμπεριφορά του φαινομένου. Μέσα στη νύχτα και μετά τη δόνηση των 4,4, Ρίχτερ, όπως είπε ο καθηγητής, έγιναν άλλες 15 δονήσεις, μικρότερες, οι οποίες ως τώρα δεν δείχνουν μετατόπιση του φαινομένου προς άλλα ρήγματα όπως αυτά σε Ωρωπό και Αταλάντη τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.
Αυτό που επισήμανε ο κ. Τσελέντης είναι πως τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστεί η ίδια ακολουθία, τότε το φαινόμενο θα φθίνει. Στην περίπτωση ωστόσο που για κάποιες ημέρες δεν υπάρξουν μικροσεισμοί στην περιοχή, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και νέος σεισμός της τάξης των 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, λέγοντας πως ούτε το φαινόμενο μοιάζει να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως το ραδόνιο, που να θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες.



Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός
Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη.
«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:
«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».



Λέκκας: Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες δονήσεις στην Αττική
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε να έχουμε το επόμενο διάστημα σεισμικές δονήσεις όπως αυτή των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ανησύχησαν την Αττική το βράδυ της Δευτέρας.
«Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστει δεδομένου ότι υπάρχουν μικρά ρήγματα στην περιοχή» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών».



Πηγή: madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι