Μόλις το 30% των πιστοποιημένων εκτιμητών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπ. Οικονομικών για τον ορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, καθώς το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως «υψηλού κινδύνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως την περασμένη Παρασκευή, που ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων, περίπου 200 εκτιμητές ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν και αναμένουν τώρα την Απόφαση διορισμού τους. Ακόμα και αυτή η Απόφαση έχει, όμως, δυσκολίες, αφού πρέπει να «μοιράσει» τους εκτιμητές με τέτοιο τρόπο σε όλη την Επικράτεια, έτσι ώστε αφενός να μη μείνουν στα… αζήτητα οι δύσκολες περιοχές αφετέρου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων λόγω εντοπιότητας. Σημειωτέον ότι στο Μητρώο εκτιμητών είναι εγγεγραμμένα 611 φυσικά πρόσωπα και άλλα 47 νομικά πρόσωπα, δηλαδή συνολικά 658, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προτίμησαν να αποφύγουν τις… κακοτοπιές των νέων αντικειμενικών αξιών.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο αριθμός εκτιμητών είναι υπεραρκετός για να βγει εις πέρας το εγχείρημα, παρά το ότι θα κληθούν να εισηγηθούν τις νέες αξίες σε 10.000 Ζώνες και μάλιστα σε ένα μάλλον «εχθρικό» περιβάλλον, αν λάβει κανείς υπόψιν τις ελάχιστες συναλλαγές. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η σύνταξη εισήγησης για τις Τιμές Ζώνης κάθε Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας / Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές, ενώ σε κάθε εκτιμητή μπορεί να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών.
Εάν δεν συμπληρώνεται ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα /Κοινότητα, ο αριθμός συμπληρώνεται από αυτούς που εξαιρέθηκαν λόγω έδρας. Εάν, πάλι, οι εξαιρεθέντες είναι περισσότεροι των απαιτούμενων για την συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού εκτιμητών, τότε ο αριθμός συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εξαιρεθέντων. Εάν και πάλι δεν συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών τότε συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ όσων δήλωσαν ενδιαφέρον για ολόκληρη την Επικράτεια.
Αφού το υπουργείο Οικονομικών λύσει το… γρίφο της κατανομής των εκτιμητών ανά την Επικράτεια, το… μπαλάκι θα περάσει στα χέρια των «τυχερών», οι οποίοι από τη στιγμή του διορισμού τους θα έχουν στη διάθεση τους μόλις 20 ημέρες για να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι, που γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκε η Ομάδα Εργασίας, που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, αυτό το χρονικό διάστημα είναι απελπιστικά μικρό για τα δεδομένα της κτηματαγοράς. Πολύ μικρός- άρα και όχι αντιπροσωπευτικός- αριθμός συμβολαίων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και κατά κανόνα για παλαιά ακίνητα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι εκτιμητές θα πρέπει να… τετραγωνίσουν τον κύκλο.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα στη Θεσπρωτία, όπου υπάρχουν «φορτωμένοι» οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου, όποιος αναζητήσει συμβόλαια στα Φιλιατά και στο Σούλι θα βρεθεί αντιμέτωπος με «λευκή» σελίδα, καθώς δεν υπάρχει ούτε μια συναλλαγή. Πώς θα υπολογίσουν εκεί οι εκτιμητές τις αντικειμενικές αξίες; Φυσικά η Θεσπρωτία δεν είναι η μοναδική «προβληματική» περιοχή, καθώς ανυπαρξία συναλλαγών παρατηρείται σε όλη την Επικράτεια, ακόμα και στα γειτονικά Μέγαρα!
Και τι γίνεται στις περιοχές, όπου υπάρχουν συναλλαγές; Το απόλυτο χάος, καθώς η διαφορά μεταξύ παλαιών- που είναι η συντριπτική πλειοψηφία- και των νεώτερων ακινήτων είναι χαώδης. Για παράδειγμα, στα Νέα Λιόσια διαμέρισμα του 2004 πωλήθηκε προς 955 ευρώ/τ.μ., την ώρα που αντίστοιχο διαμέρισμα του 1965 «σκοτώθηκε» προς 256 ευρώ/τ.μ. και ένα άλλο του 1985 προς 141 ευρώ/τ.μ.!
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου