Πιθανόν σε κάποιες άλλες χώρες να μην γινόταν καν θέμα. Ένας
προπονητής συμπληρώνει ένα ημερολογιακό έτος στον πάγκο μίας ομάδας. Τι
πιο φυσιολογικό. Στην Ελλάδα, όμως, τα πρώτα «γενέθλια» του Βλάνταν
Ίβιτς στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ (σαν σήμερα πέρυσι απολύθηκε ο
Τούντορ και ο Σαββίδης έδινε τα κλειδιά στον μέχρι τότε προπονητή της
Κ20) έχουν ιδιαίτερη σημασία.
To γιατί είναι πολύ απλό να εξηγηθεί:-Καμία άλλη ομάδα από το Big-4 της Superleague δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τον προπονητή με τον οποίο άρχισε τη σεζόν φέτος. Ολυμπιακός, ΑΕΚ (κυρίως) κυριολεκτικά αλλάζουν τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και ο Παναθηναϊκός έχει ήδη αντικαταστήσει τον Στραματσόνι με τον Ουζουνίδη.
-Επί ημερών Σαββίδη, κανείς προπονητής δεν κατάφερε να συμπληρώσει μία σεζόν (άρα και ημερολογιακό έτος).
Μία ολόκληρη σεζόν, βεβαίως, δεν έχει συμπληρώσει ακόμη και ο Βλάνταν Ίβιτς, όλα δείχνουν, όμως, ότι αυτό θα συμβεί και η πρόβλεψη ότι θα κάθεται και τη νέα περίοδο στον πάγκο του Δικεφάλου μοιάζει αρκετά ασφαλής.
Κι αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΙΚΩΝ 57%
Ας αρχίσουμε, όμως, με τη στατιστική προσέγγιση των "γενεθλίων" του Βλάνταν Ίβιτς. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, στις 365 μέρες του στον πάγκο του Δικεφάλου έχει κοουτσάρει την ομάδα 53 φορές. 42 πέρυσι και 11 φέτος. Η συγκομιδή του είναι 30 νίκες, 12 ισοπαλίες και 11 ήττες. Κάτω από την καθοδήγησή του ο ΠΑΟΚ, έχει κερδίσει πάνω από τα μισά παιχνίδια του, ποσοστό 57%.Κάντε τη σύγκριση με τους προκατόχους του:
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ | ΜΑΤΣ | Ν-Ι-Η |
Ίγκορ Τούντορ | 45 | 17-17-11 |
Άγγελος Αναστασιάδης | 37 | 18-6-13 |
Γιώργος Γεωργιάδης | 35 | 15-8-12 |
Χουμπ Στέφενς | 45 | 26-9-10 |
Γιώργος Δώνης | 42 | 26-9-7 |
ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Δεν χρειάζεται σκέψη για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι στο διάστημα της παρουσίας Ίβιτς στο τιμόνι του ΠΑΟΚ το πρόσημο είναι θετικό.Αρκεί μόνο να απαριθμήσει κανείς τα επιτεύγματα του ΠΑΟΚ μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο.
-Πήρε μία ομάδα που μπήκε με μηδέν βαθμούς (μαζί με τον Πανιώνιο) στα περσινά πλέι οφ και την οδήγησε στην πρώτη θέση και στα προκριματικά του Champions League.
-Μετά από τρία χρόνια κατάφερε να φέρει και πάλι τον ΠΑΟΚ στους "32" του Europa League.
-Βελτίωσε όλους τους δείκτες της ομάδας: Πέρσι ο ΠΑΟΚ είχε συγκεντρώσει στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος 45 βαθμούς (ενδεχομένως να ήταν και λιγότεροι αν έμενε ο Τούντορ μέχρι τέλους), φέτος με επτά παιχνίδια να υπολείπονται έχει ήδη 43. Οι επιθετικές επιδόσεις διατηρήθηκαν οι ίδιες (1,5 γκολ ανά ματς), στην άμυνα όμως υπάρχει αισθητή βελτίωση. Πέρσι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 32 γκολ παθητικό στην κανονική διάρκεια της Superleague, φέτος έχει μόλις 14 και μοιάζει απίθανο να δεχθεί υπερδιπλάσια στα επτά ματς που απομένουν.
Δεν είναι, όμως, το πιο σημαντικό πράγμα οι αριθμοί, αλλά η συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένας ισχυρός κορμός στην ομάδα, μία αγωνιστική ταυτότητα στο παιχνίδι της και ένα στυλ παιχνιδιού που της επέτρεπε να κερδίζει πιο εύκολα τα παιχνίδια. Μόνο τυχαίο δεν ήταν που αυτή η ομάδα έχει πετύχει το ρεκόρ των οκτώ συνεχόμενων εκτός έδρας νικών, αφού έχει καταφέρει να αποκτήσει μία αγωνιστική ταυτότητα την οποία εμφανίζει, ανεξάρτητα αν παίζει στην Τούμπα ή μακριά από αυτήν.
Φυσικά, ακόμη δεν έχει γίνει η υπερομάδα, ξέρουν όμως οι άνθρωποί της που να στηριχθούν και τι να βελτιώσουν για την επόμενη σεζόν.
ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Αν για όλα τα παραπάνω χρειάστηκε μεγάλο δείγμα αγώνων για να εξαχθούν ως συμπεράσματα, υπάρχει και ένας τομέας που η βελτίωση ήταν άμεση. Αυτός ήταν η… εξαφάνιση των θλάσεων που πέρυσι είχαν φτάσει κοντά στις 40 και είχαν εξελιχθεί σε γάγγραινα της ομάδας. Ο Βλάνταν Ίβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τις επιλογές του σ’ αυτόν τον τομέα. Έπεισε τον Σαββίδη ότι τα γήπεδα στη Μεσημβρία είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται να συζητά για την προοπτική μετακόμισης στη Σουρωτή και εστίασε στο ζήτημα της αποκατάστασης.Έφερε εξειδικευμένους συνεργάτες από τη Σερβία και ώθησε και αυτός από την πλευρά του τη διοίκηση να επενδύσει σε υλικοτεχνική υποδομή (νέο υπερσύγχρονο προπονητήριο στη Μεσημβρία, με θαλάμους κρυοθεραπείας πισίνες με κυλιόμενους διαδρόμους κλπ). Και φυσικά δεν έπαιρνε από την αρχή-και συνεχίζει να το κάνει-κανένα ρίσκο να χρησιμοποιήσει παίκτης που δεν ήταν έτοιμος.
Με απλά λόγια ο 40χρονος Σέρβος τεχνικός έβαλε νοικοκυριό στην ομάδα και έδειξε ότι διαθέτει και οργανωτικές ικανότητες.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Εκεί, όμως, που έδειξε έντονη προσωπικότητα ήταν στο θέμα των σχέσεων μέσα στην ομάδα. Η ιστορία με τον Τζαβέλλα δεν έφερε τα πάνω κάτω επειδή αποχώρησε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στο οποίο, όπως και να ΄χει, ο Σαββίδης είχε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στα αποδυτήρια, αλλά γιατί τέθηκαν σε νέα βάση οι ισορροπίες στα αποδυτήρια.Με τη στήριξη του μεγαλομετόχου στον Ίβις, οι χαϊδεμένοι τα προηγούμενα χρόνια παίκτες του ΠΑΟΚ, αντιλήφθηκαν ποιος είναι το αφεντικό στα αποδυτήρια και μέχρι που φτάνουν τα δικά τους όρια. Κατάλαβαν ότι αν πήγε κάτι στραβά από εκεί και πέρα η ευθύνη θα έπεφτε αποκλειστικά πάνω τους και ταρακουνήθηκαν, αλλάζοντας τρόπο σκέψης και νοοτροπία. Αυτό είναι ένα στίγμα που κανείς άλλος δεν τόλμησε να βάλει στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ
Ο Βλάνταν Ίβιτς το περασμένο καλοκαίρι είχε υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τον ΠΑΟΚ. Όταν ο Λούμπος Μίχελ είχε ρωτηθεί αν αυτό ήταν με τη μορφή του 1+1+1, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κάτι τέτοιο και ότι και οι περισσότεροι παίκτες είχαν τριετή συμβόλαια θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει ένα πλάνο.Βέβαια, το παρελθόν με τον Σαββίδη έχει δείξει ότι κανείς προπονητής δεν έκλεισε σεζόν και όλοι (ακόμη και ο Στέφενς είχε φύγει…. προκαταβολικά για να μην χαθεί αυτός ο στόχος) πλήρωσαν την απώλεια του Κυπέλλου.
Θα μπορούσε, επομένως, κανείς να πει ότι και ο Ίβιτς κινδυνεύει αν οι ημιτελικοί δεν εξελιχθούν όπως επιθυμούν στον ΠΑΟΚ.
Με βάση, όμως, όλα όσα αναλύσαμε πιο πάνω, ο Ίβιτς μάλλον δεν έχει λόγο να αισθάνεται ανασφάλεια. Ειδικά, αν θυμηθεί και όσα είχε πει για εκείνον ο Ιβάν Σαββίδης στο πρώτο ΔΣ της ΠΑΕ στο οποίο συμμετείχε ως πρόεδρος.
Τα λόγια του: "Εγώ πιστεύω ότι με τον Ίβιτς μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάλει χρήματα και από τους προπονητές! Αυτός θα έχει ρήτρα αποχώρησης και πιστεύω ότι μπορεί να περάσει ένα μεγάλο σχολείο και να φέρει στον ΠΑΟΚ επιτυχίες".
Το σχολείο στο οποίο αναφέρεται ο Σαββίδης προφανώς είναι το φετινό. Από του χρόνου (ίσως και νωρίτερα στο φετινό Κύπελλο) αναμένει τις επιτυχίες. Με τον Βλάνταν Ίβιτς πλέον να κουβαλά έναν χρόνο εμπειρίας στην πλάτη του.
Photo Credits: Eurokinissi
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου