Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 10 σημάδια για να καταλάβεις ότι σου έχουν χακάρει το κινητό

Αν έχεις υποψίες ότι η συσκευή σου είναι "θύμα" κακόβουλου λογισμικού, τότε από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνεις, είναι να εγκαταστήσεις άμεσα κάποια anti-malware εφαρμογή.

Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό τεχνικό. Εφόσον κάνεις backup για τα δεδομένα σου (βίντεο, φωτογραφίες κλπ), ένα reset με ταυτόχρονο σβήσιμο των παλαιών δεδομένων που μπορεί να έχουν "μολυνθεί" από ενδεχόμενο ιό, θα σε βοηθήσει αρκετά.

Παρακάτω καταγράφονται κάποιες ενδείξεις που μας σηματοδοτούν πως κάτι κακόβουλο "τρέχει" στο παρασκήνιο των λειτουργιών της συσκευής που έχουμε στην καθημερινή μας χρήση.
1. Το κινητό σου ή το tablet λειτουργεί πιο αργά απ' ότι παλαιότερα

Ενδεχομένως ένα εγκατεστημένο Malware που "τρέχει" στο background μπορεί να μειώνει την απόδοση του κινητού ή του tablet. Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η "γεμάτη" μνήμη ή κάποια αναβάθμιση λογισμικού που δεν "σηκώνει" πια η συσκευή μιας και έχει παλιώσει. Αν η μνήμη έχει χώρο και η συσκευή είναι καινούργια, τότε πρέπει να ανησυχήσεις σε περίπτωση αργής απόδοσης.
2. Η συσκευή σου στέλνει ή λαμβάνει συνεχώς "περίεργα" μηνύματα

Αν φίλοι, γνωστοί ή συνεργάτες σε ενημερώσουν πως λαμβάνουν από εσένα spam μηνύματα τα οποία δεν θυμάσαι να έχεις στείλει, ή αν λαμβάνεις συνεχώς spam μηνύματα και mail, τότε πρέπει να "καθαρίσεις" το κινητό σου με κάποιο antivirus πρόγραμμα γιατί ενδεχομένως, έχεις "αρπάξει" ιό.
3. Νέες εφαρμογές φαίνονται εγκατεστημένες στη συσκευή σου χωρίς να τις έχεις εγκαταστήσει εσύ

Καλό είναι να κάνετε ένα Google search για τις εφαρμογές που ξαφνικά βλέπετε να έχουν εγκατασταθεί χωρίς την άδεια σας στη συσκευή. Κάποιες έρχονται "πακέτο" μαζί με τα updates, άλλες όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα "εισβολής" χάκερ (Android ή iOS malware).
4. Η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από παλιά

Εδώ ισχύει ό,τι είπαμε στο νούμερο 1. Όσο πιο παλιό είναι το κινητό, τόσο πιο γρήγορα εξασθενεί η μπαταρία του. Αν όμως η συσκευή κινητού ή το tablet είναι νέα, και η μπαταρία εξασθενεί γρήγορα, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.
5. Η συσκευή υπερθερμαίνεται

Υπάρχει malware που μπορεί να εγκατασταθεί μέσω πλοήγησης στο διαδίκτυο και να κάνει τις εφαρμογές να αποδίδουν ταυτόχρονα στο "τέρμα", προκαλώντας υπερθέρμανση στη συσκευή. Και εδώ, αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να επαναφέρει το σύστημα, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
6. Έχεις χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τη χρήση
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με την εταιρεία παροχής δικτύου. Οι χάκερς μπορούν να "εισβάλλουν" σε κινητά και να προκαλέσουν μεγάλες χρεώσεις με διεθνείς κλήσεις, εφαρμογές που απαιτούν χρήματα ή μηνύματα (sms) σε διεθνή δίκτυα που δεν στέλνετε εσείς.
7. Όταν στέλνεις email από τη συσκευή και μπλοκάρεται από φίλτρα

Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή σου στέλνει συνεχώς spam mail σε άλλους χρήστες και οι email browsers μπλοκάρουν τα mail σου καθώς τα αναγνωρίζουν σαν κακόβουλα.
8. Η συσκευή σου προσπαθεί αυτόματα να μπει σε "περίεργα" site

Εδώ, η συσκευή προσπαθεί να συνδεθεί με ιστοσελίδες πορνογραφικού ή εμπορικού περιεχομένου που συνήθως προσπαθούν να αποσπάσουν συνδρομές με παραπλανητικά links. Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν "pop-up" παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.
9. Κάποιες λειτουργίες διακόπτονται απότομα

Αν οι κλήσεις σου διακόπτονται απότομα ενώ έχεις καλό σήμα και φορτισμένη μπαταρία, αν κάποιες εφαρμογές "σκάνε" και κλείνουν από μόνες τους, τότε μπορεί ενδεχομένως να έχεις πρόβλημα με το hardware της συσκευής ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο εντός της που παρακωλύει τη σωστή απόδοση. Επίσης, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από εφαρμογές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.
10. Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά

Πολλά malware προγράμματα "διαμεσολαβούν" ανάμεσα στον browser της συσκευής σου και το διαδίκτυο, "διαβάζοντας" έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνεις και λαμβάνεις. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πως φαίνονται μερικά sites.
news247

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους ενώνουν πολλά......

                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ......            Ο  π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ  , ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

  Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αναμένεται να   αλλάξει η ώρα   και να επιστρέψει η   θερινή . Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις  31 Μαρτίου 2024  θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών  μία ώρα μπροστά , δηλαδή από  03:00 πμ σε 04:00 πμ . Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Σάρωσε η κακοκαιρία Πιερία και Τρίκαλα: Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια.

  Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε Τρίκαλα και Πιερία. Στον δήμο Δίου - Ολύμπου η πυροσβεστική αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απεγκλωβισμούς γυναικών προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στα Τρίκαλα χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για αν μετατραπούν οι δρόμοι της πόλης σε ποτάμια ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Δρόμοι έκλεισαν, γειτονιές μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νερά μπήκαν μέσα στις αυλές, μέχρι τις εισόδους και τα υπόγεια των σπιτιών. Το κύμα κακοκαιρίας εξπρές χτύπησε χωριά και οικισμούς της Πιερίας. Οι κάτοικοι στην Κονταριώτισσα από το πρωί μετρούν τις πληγές τους. Τον τρόμο έζησαν χθες το βράδυ μια μητέρα μαζί με τις κόρες της. Η κακοκαιρία τις βρήκε στον δρόμο, όταν επέστρεφαν από την Κατερίνη, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτό για 1,5 ώρα. Αρκετές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. οκτώ τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου παγιδεύτηκαν στα νερά και κινδύνευσαν μέχρι να απεγκλωβι